IGOR CRNADAK ZA „SB“: Što je najgore, Dodik je pomislio i da je iznad predsjednika Srbije…

Prava je istina da su Dodik i SNSD postali teret i svom narodu i Republici Srpskoj i Srbiji i da će se Republika Srpska oporaviti i vratiti u svjetske tokove tek kad oni odu sa vlasti, kazao je Crnadak za „Slobodnu Bosnu“.

  • Politika

  • 23. Jul. 2024  

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon napada predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na bivšeg šefa bh. diplomacije Igora Crnadka.

Podsjetimo, Igor Crnadak je prije dva dana kazao kako suđenje Dodiku ne može ugroziti Republiku Srpsku, jer, kako tvrdi, „ona ima svoj demokratski kapacitet i njena budućnost nije vezana za političku sudbinu bilo kojeg funkcionera. To se pokazalo u slučajevima smjene Nikole Poplašena i iznenadne smrti Milana Jelića, kada smo, u zakonskim rokovima, demokratski izabrali novog predsjednika Republike Srpske", poručio je Crnadak.

Poručio je da "milion puta treba ponoviti, da Dodikovo suđenje nije napad na Republiku Srpsku".

"Dodik nije Republika Srpska i RS će nastaviti da živi i razvija se i kada on ne bude na političkoj sceni. Iako bi to neki fanatici u Sarajevu voljeli, ne postoji nikakav tajni plan svjetskih sila za uništenje Republike Srpske", istakao je Crnadak.

Dodao je kako je "To je osmišljena propaganda SNSD režima".

"Sve kako bi narod RS-a bio u grču i strahu, isprepadan njihovim izmišljotinama da je cijeli svijet protiv nas", poručio je Crnadak.

Dodao je da treba samo "logično razmisliti, ko hoće da ukine Republiku Srpsku? Evropa? Njemačka? Francuska?".

"Pa, zar bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisivao strateški sporazum sa njemačkim kancelarom prije tri dana i najavio posjetu predsjednika Macrona u augustu, kada bi uništenje Republike Srpske bilo dio planova Berlina i Pariza? Naravno da ne bi", smatra Crnadak.

On tvrdi da ni za SAD ukidanje RS-a nije cilj.

"Da li bi prije nekoliko dana ministar spoljnih poslova Srbije u Washingtonu rekao da su SAD strateški važan partner Srbije i da će se saradnja jačati u budućnosti kada bi uništenje RS-a bilo cilj američke politike? Naravno da ne bi", navodi Crnadak.

Istaknuo je da nema tajnog plana za uništenje RS-a, nego da "pripadnici režima pričaju o tome lovačke priče da bi što duže ostali na vlasti i prikrili svoj kriminal"

"Nikad ne smijemo zaboraviti: pljačku narodnog novca u Republici Srpskoj vrše domaći ljudi - 1.500 namještenih tendera i izvlačenje 500 miliona KM nisu izveli CIA, Vatikan i OHR, nego Srbi iz Republike Srpske, upravo oni koji vam svaki dan pričaju kako su velike patriote. Najveća opasnost za naš narod i RS je SNSD režim i ne mogu se više sakrivati iza svog srbovanja i lažnog nacionalizma", poručio je ranije Crnadak.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, oglasio si i nakon što je Milorad Dodik pomilovao pet osuđenika među kojima su i bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i nekadašnji direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić.

Kako je naglasio Crnadak, teško je naći riječi da se opiše Dodikovo pomilovanje osobe koja je pravosnažno osuđena od strane sudova u RS-u za višemilionsku štetu nanesenu gradu Banjaluci.

"To je potvrda da Dodik i SNSD zapravo preziru Banjaluku, da ne poštuju ni naše tužioce ni sudije, da za njih nije važno šta kažu institucije Republike Srpske i da  je samo važno da li pripadaš SNSD", dodao je on.

Ovaj postupak predsjednika RS-a nazvao je sramotnim.

"Ali, zaboravili su da ovakvi potezi proizvode bijes i stvaraju otpor. Sa ovim pomilovanjima Dodik i SNSD, koji su odavno izgubili podršku u Banjaluci, potonuće još dublje, jer građani Banjaluke neće ovakvu politiku otimačine, korupcije i bahatosti", poručio je Crnadak.

BIJES I OČAJ VOŽDA IZ LAKTAŠA

Te su riječi razbjesnile lidera SNSD-a, koji je izvrijeđao Crnadka.

-Crnadak, koji je smišljao laži i napadao Svesrpski sabor i Deklaraciju koju smo usvojili, našao je da objašnjava kako Srpska i Srbija vode različitu politiku i kako Nijemci, navodno, nisu gurali na dnevni red sramnu rezoluciju o Srebrenici. Neko poput njega trebalo bi da ćuti kada se pominju predsjednici Republike Srpske i Srbije i da prestane da sramoti svoj narod. Neko ko ni slova nije napisao za rezoluciju o Srebrenici, nema pravo nikome da drži lekcije.

Treba da se povuče u neku rupu i ne izlazi, a on je našao još da izmišlja laži. Kao Srbina, trebalo bi da ga zanima šta kaže predsjednik Srbije i isto tako mogao je i da pročita kolika je njegova zabrinutost u vezi sa svim događajima i napadima na Srbe, a ne da lupeta kako to izmišlja SNSD. Nema ni trunku odgovornosti prema svom narodu, jedino o čemu on i PDP misle je kako da dođu do vlasti i fotelje. To smo vidjeli i u Domu naroda, poručio je Dodik.

HLADAN TUŠ IZ BANJE LUKE

Kontaktirali smo Igora Crnadka, koji za „Slobodnu Bosnu“ kaže kako Dodik više očigledno nije u formi.

-Dodik očigledno nije više u formi, trebalo mu je dva dana da smisli nekakav odgovor i opet ništa nije rekao, osim uvreda na koje smo već navikli. Ali, kao neko ko iskreno voli Republiku Srpsku istrpiću njegove uvrede i još jednom ponoviti: Dodik nije Srpska i narod neće dozvoliti da se bilo čija politička sudbina  pa ni njegova, veže za budućnost Republike Srpske.

Bilo bi lijepo da je i Dodik potvrdio da nijedan pojedinac nije važniji od Republike Srpske i da će Srpska živjeti i trajati i kad on ne bude na političkoj sceni.

Takva izjava bi imala izrazito pozitivan odjek, ali je nikada nećemo čuti, jer Dodik misli da je on država, da je on gospodar života i smrti, da o svemu odlučuje i da nema Republike Srpske bez njega.

Što je najgore, pomislio je da je iznad i predsjednika Srbije, koji se redovno sastaje sa svjetskim liderima, u razmaku od mjesec dana ugostiće u Beogradu kancelara Njemačke i predsjednika Francuske, dok su Dodik i rukovodstvo Srpske u najgoroj mogućoj izolaciji i pod sankcijama.

Prava je istina da su Dodik i SNSD postali teret i svom narodu i Republici Srpskoj i Srbiji i da će se Republika Srpska oporaviti i vratiti u svjetske tokove tek kad oni odu sa vlasti, kazao je Crnadak za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...