DERVO SEJDIĆ ZA "SB": "Čović, Evropejac, je taj koji blokira svaku priču za izmjenu Ustava, BiH ne ulaže u lobiranje"

O navedenoj inicijativi razgovarali smo sa Dervom Sejdićem, jednim od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 23. Jul. 2024  23. Jul. 2024

  • 6

Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojena je Inicijativa za sprečavanje zloupotreba i unapređenje statusa nacionalnih manjina u kontekstu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Članovi Vijeća donijeli su zaključak da se Inicijativa uputi svim udruženjima nacionalnih manjina u BiH na verifikaciju, nakon čega će inicijativa, kako je zaključeno, biti upućena svim institucijama nadležnim za izborni proces, te provođenje i nadgledanje izbora u BiH.

Vijeće nacionalnih manjina BiH utvrdilo je i Plan aktivnosti za naredni period, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

O navedenoj inicijativi razgovarali smo sa Dervom Sejdićem, jednim od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini.

Spriječiti zloupotrebe predeklarisanja

"Ustavom je zagarantirano pravo na deklarisanje i to niko ne spori i to niko od nas ne želi spriječiti, da osobe koje se deklarišu kao Ostali, imaju na to pravo. Međutim to pravo ljudi zloupotrebljavaju, da u toku izbornog ciklusa ili mandata mijenjaju svoje opredjeljenje u smislu deklarisanja. Preko noći se deklarišu kao pripadnici Ostalih i preko noći zauzmu poziciju namijenjenu njima. Slučaj najbolje govori u federalnom parlamentu, tamo je 11 predstavnika iz kategorije Ostalih, čak i jedan nedeklarisan, i onda u Sarajevu imamo situaciju da se dojučerašnji Bošnjaci deklarišu kao Srbi i zauzmu poziciju namijenjenu srpskom članu. Isto tako u RS-u smo imali skoro. I to je što se tiče nacionalnih manjina najčešće zloupotrebljeno i zato je ova inicijativa usvojena kako bi se spriječila zloupotreba", prokomentirao je Sejdić za "Slobodnu Bosnu".

Sejdić je dodao i kako se ovaj problem može riješiti sa popisom stanovništva iz 2013. godine, kakav god da je, te kako se njegov registar treba iskoristiti za provjeru kako se ko deklarisao ili prijavom iz prethodnih izbornih ciklusa. Time želi reći da postoji mehanizam za provjeru, ali i zaštitu od zloupotreba.

15 godina od presude Sejdić-Finci

Na naš komentar da li ovim putem, uz tehničke izmjene koje je donio visoki predstavnik uoči ovih izbora, ima mjesta za pravedniji izborni proces, Sejdić je naveo kako je moguće ako ima političke volje.

"Zakon o zaštitama nacionalnih manjina vrlo su decidno registrovali 17 nacionalnih manjina u BiH, ali je kategorija Ostalih problem, prvo što je diskriminatorna definicija, drugo što je vrlo često zloupotrebljavaju političari", prokomentirao je Sejdić za "SB".

Sejdić podsjeća da, kad bi bilo političke volje, sve bi se moglo riješiti i na osnovu presude Sejdić-Finci, kojoj će u decembru 2024. godine biti 15 godina otkako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio. Ova prva u nizu presuda kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i u nizu zakona koji Ustav koriste kao pravni osnov, nije jedina koja može riješiti ove probleme, slaže se Sejdić.

"Da ova država jednom eliminiše diskriminaciju na racionalan i pragmatičan način jeste izmjena Ustava u dijelu koji govori o izboru članova Predsjedništva i članova Doma naroda državnog parlamenta. Jedna pravna formulacija - da svaki državljanin BiH ima pravo da se kandiduje na sve funkcije u BiH, onda kasnije Izbornim zakonom regulisati taj mehanizam zastupljenosti i slično", predlaže Sejdić.

Iako su neko vrijeme intenzivno održavani sastanci s ciljem izmjena Izbornog zakona, čak i priča o tim izmjenama je prestala. Sejdić smatra da je to zbog toga što je EU izdala 14 smjernica za BiH i političari su se oslonili da će visoki predstavnik donositi te izmjene.

S obzirom na to da presudu Sejdić-Finci nije moguće implementirati bez promjene Ustava, Sejdić navodi kako se time ulazi u začarani krug.

Sankcije političarima

Sejdić smatra da nema političke volje da se izmjeni i Ustav i Izborni zakon, te da mu nije jasno kako Vijeće Evrope za provedbu presuda nema velikih aktivnosti.

"Oglase se 1-2x u toku godine da je potrebno implementirati i to je to. Imamo Venecijansku komisiju i ostale koji samo daju izjave i ništa. To nije dovoljno da ove političare uozbilji bez konkretnih sankcija", rekao je Sejdić navodeći kako je govorio da ne treba kazniti samo Milorada Dodika, predsjednika RS-a, jer će time napraviti od njega heroja.

"To su učinili, ali da su sankcionisali i Čovića i Izetbegovića, onda bi napredak bio sigurno veći i učinkovitiji jer bi dali do znanja svim političarima koji se ponašaju kao oni da to ne mogu, ovako se sve okomilo na Dodika, kojeg ne branim niti bih ikad, ali ništa manje ova dvojica nisu krivi. Čović, Evropejac, je taj koji blokira svaku priču na temu izmjene Ustava i Izbornog zakona pod plaštom ravnopravnosti hrvatskog naroda. Evo jučer mu je bio Plenković u posjeti, dakle on ima snažnu podršku Zagreba i HDZ-a i preko njih lobiraju u Evropi sve što im je ćejf", rekao je Sejdić ističući kako je činjenica da BiH nema lobiste niti ulaže u lobiranja, kao i da se ne oslanja na njih, nego samo čeka visokog predstavnika i nametanje.

"To nam je naša borba dala, što bi rekli", govori na kraju razgovora za "SB" Sejdić dodajući kako građani BiH najčešće glasaju po principu: "Neka je moj, pa neka je i lopov!"

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...