KURTI OBESHRABEN I RAZOČARAN: Nepravdena odluka EU o liberalizaciji viza za građane Kosova sa srbijanskim pasošima

Kurti je, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja renovirane Klinike za kardiohirurgiju pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, rekao da Kosovo ne može da utiče na odluke Brisela.

  • Regija

  • 23. Jul. 2024  

  • 1

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je danas nepravednom odluku Savjeta Evropske unije da ukine vizni režim za državljane Kosova koji posjeduju pasoše Srbije izdate od Koordinacione uprave.

Kurti je, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja renovirane Klinike za kardiohirurgiju pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, rekao da Kosovo ne može da utiče na odluke Brisela.

“Smatramo to obeshrabrujućim. Iako je država Kosovo, Republika Kosovo, ojačala svoj pasoš kao nikada do sada, nemamo velike mogućnosti da utičemo na odluke Brisela”, kazao je Kurti.

Na odluku Vijeća EU reagovalo je i Predsjedništvo Kosova, ocijenivši da uključivanje Srba sa ilegalnim pasošima izdatim od Srbije šteti Kosovu i njegovom multietničkom karakteru, ali i samoj Evropskoj uniji. Iz Predsjedništva navode da ovakva odluka sabotira proces integracije srpske zajednice na Kosovu i negativno utiče na obim vladavine prava.

Vijeće Evropske unije u ponedjeljak je donio odluku o ukidanju viza za nosioce srbijanskih pasoša sa Kosova. Odluka će se se primjenjivati u svim državama Šengen zone, 20 dana od dana objavljivanja u Službenom listu EU.

„Savjet je usvojio uredbu kojom se obezbjeđuje da cijeli region Zapadnog Balkana podliježe istom viznom režimu, ukidanjem isključenja koje je ranije važilo za nosioce srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacione uprave Srbije“, saopšteno je iz Savjeta EU.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predložila ukidanje viza za građane Kosova koji posjeduju samo dokumenta izdata od strane srpskih vlasti, a nakon odluke o ukidanja viznog režima za građane Kosova, koja je stupila na snagu 1. januara 2024. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...