VUČIĆ SE IZLANUO: "Nisam se čuo s Putinom dvije i po godine!"

"Ništa mi ne kaže, nisam se čuo s njim dvije i po godine", rekao je Vučić, a zatim brže-bolje dodao da se, bez obzira na to, s Putinom može čuti kad god poželi.

  • Regija

  • 23. Jul. 2024  

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin nisu se čuli dvije i po godine. To možda i ne bi bila neobična vijest da svojevremeno Vučić nije uredno obavještavao javnost o svakom kontaktu s ruskim predsjednikom, da nije govorio kako se s njim uvijek konsultira i pita ga za savjet te da nije s ponosom nosio nadimak "mali Putin".

Prema mišljenju sugovornika portala Nova.rs, jasno je da je u toku realizacija onoga s čime se srpski predsjednik prethodnih godina pismeno i usmeno suglasio i to u pregovorima sa zapadnim liderima. Zato je i komunikacija s Kremljom "zamrla".

U još jednom televizijskom nastupu, ovoga puta u emisiji "Hit tvit" na Pinku, Vučić je govorio o ratu u Ukrajini, o planovima Zapada da započne sukob s Rusijom i o tome da ga strani visoki dužnosnici često pitaju šta kaže ruski predsjednik Putin.

"Ništa mi ne kaže, nisam se čuo s njim dvije i po godine", rekao je Vučić, a zatim brže-bolje dodao da se, bez obzira na to, s Putinom može čuti kad god poželi.

"Kad god sam poželio razgovarati, da i sutra želim razgovarati, predsjednik Putin bi razgovarao. I obrnuto. Čini mi se da on vodi računa o poziciji Srbije. Mislim da predsjednik Putin ne želi tražiti tu vrstu razgovora, iako je smiješno da on kao predsjednik moćne Rusije traži razgovor s nekime kao što sam ja, ali čak bi i to tražio da ne misli da me time može ugroziti i da ne bi razumio pod kakvim pritiskom bismo bili", izjavio je Vučić.

No prema mišljenju Jelice Kurjak, bivše ambasadorice u Rusiji, nije baš sve tako idilično kako Vučić predstavlja.

"Sudeći po tome koliko se često Vučić sreće s visokim dužnosnicima sa Zapada, među kojima su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, premijerka Italije Giorgia Meloni… Ne treba zaboraviti ni da je Vučić često u kontaktu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pa je od javne tajne da izvozimo oružje u Ukrajinu došlo do javnog priznanja. Zbog svega toga, mislim da nema razloga da ruski predsjednik poželi čuti se s Vučićem, iako mislim da bi srpski predsjednik rado razgovarao", kaže Kurjak za Novu, prenosi Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...