IMA POSLA KO HOĆE RADIT DŽABA: Da li je Damir Mašić zabrinut zbog propasti Nacionalne biblioteke, jer mu tamo radi supruga?

Ušli su u četvrti mjesec bez plaće, a početkom jula, uputili su dopis svim nivoima vlasti i zamolili su ih za "hitan i konkretan angažman, u skladu s nadležnostima, te jasniju i temeljitiju analizu cjelokupne situacije".

  • Mini market

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) najavili su da će 25. augusta staviti ključ u bravu, ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja u ovoj instituciji.

Ušli su u četvrti mjesec bez plaće, a početkom jula, uputili su dopis svim nivoima vlasti i zamolili su ih za "hitan i konkretan angažman, u skladu s nadležnostima, te jasniju i temeljitiju analizu cjelokupne situacije".

Dobili su javno prozivanje između ministra kulture i sporta KS Kenana Magode i ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adne Mesihović. Konkretnije, Magoda je zamjerio kolegici Mesihović jer nije izvršila svoje obaveze.

S tim u vezi Faktor je objavio intervju sa Ismetom Ovčinom, direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji je govorio u kakvom stanju je biblioteka, šta misli o online prepisci Magoda - Mesihović, nada li se da će aktuelna vlast iznaći rješenje, koliko je na mjesečnom nivou potrebno novca za plaće uposlenika, a koliko na godišnjem, da li u biblioteci ima korisnika, odnosno čitalaca, uspiju li zaraditi od svojih aktivnosti, ko plaća službena putovanja direktora, ali i kako je u biblioteci zaposlena supruga Damira Mašića, koja je po zanimanju akademska kiparica.

„Kod nas rade kompetentni, vrlo kompetentni stručnjaci bibliotečkih i drugih djelatnosti, ali prije svega bibliotečkih. Naravno, nijedna biblioteka nije da samo u njoj rade bibliotečki stručnjaci, to su evropska iskustva, rade informatičari, rade i umjetnici, rade u restauraciji i konzervaciji, magistri sa Akademije naše, vajari i još neki drugi.

Što se tiče toga, Nacionalna i univerzitetska biblioteka preko Službe za zapošljavanje prije nekoliko godina primila je jedan broj ovih iz te branše, s tim što je ona i zadovoljila neke druge standarde. Tako da ona radi i u digitalizaciji, položila je bibliotečki ispit i ima sve pretpostavke da radi i ona u svom resoru daje veoma značajne aktivnosti u Odjeljenju za informacije i usluživanje korisnika. A posebno ovdje naglašavam za digitalizaciju.

Mi ovih dana imamo jedan projekat sa Amerikancima, sa jednom firmom koja u cilju promovisanja kulturnog naslijeđa radi, obrađuje jedan broj naših posebnih izdanja, specijalnih zbirki stare periodike, tako da u tom projektu radi i šefica specijalnih zbirki, a radi i ova kolegica Mašić. Tako da ona ima dovoljno posla. Kolektiv je bio za to. Nije je Ismet Ovčina za ruku doveo ako neko to kaže, odmah da vam to kažem. Ali ja poštujem njen rad. Drugo, ona je odgovorna i za pripremanje saopćenja, kao PR, slanje saopćenja svim sredstvima informisanja, tako da je i to njena uloga“, pojasnio je Ovčina.

Na pitanje kako kiparica radi kao PR u državnoj ustanovi, Ovčina je kazao: „Bravo, rekli ste to, ona radi i te poslove“, te na pitanje kako neko ko nije stručno osposobljen za posao radi i kao PR, Ovčina je nastavio: „Imala je ona tog iskustva... Nije ona PR zvanično. Ona samo pokriva saopćenja po potrebi... Napišite šta hoćete. Ja sam vam rekao, došla je preko Službe za zapošljavanje, tri godine je ovdje, bila je pripravnik. Analizirao se njen rad i ostala je. Radi ona više poslova, ne samo jedan. Posebno digitalizacija, položila je bibliotečki stručni, pokriva dio ovih saopćenja, i naravno sa šeficom šta joj god ona da u sektoru informacija i usluživanju korisnika. Ona je tu angažovana i kada apliciramo za projekte da pomogne svojoj šefici. Ima tu posla.“ Inače, Medina Mašić, djevojački Sipović, bivša je novinarka O kanala i supruga SDP-ovog vječnog parlamentarca Damira Mašića. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...