KOMENTAR TOMISLAVA KLAUŠKOG: Milanović ima problem sa ženama. Je li to šansa za Mariju Selak Raspudić na izborima?

Samo dan nakon što je Kamala Harris pristala ući u ring s Donaldom Trumpom, Marija Selak Raspudić objavila je svoju kandidaturu protiv hrvatskog Trumpa, Zorana Milanovića. Hoće li ona biti njegov kriptonit?

  • Regija

  • 23. Jul. 2024  23. Jul. 2024

  • 0

Piše: Tomislav KLAUŠKI (24sata)

Samo dan nakon što je američka potpredsjednica Kamala Harris istaknula kandidaturu za predsjedničke izbore, i Marija Selak Raspudić objavila je kako ulazi u utrku za Pantovčak.

"Ne pristajem na produženje ove atmosfere apatije i beznađa, stoga i službeno potvrđujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike", napisala je Selak Raspudić na Facebooku.

U objavi je kritizirala "pasivnost svih parlamentarnih stranaka oko isticanja izazivača aktualnom predsjedniku", za što vjeruje da je "potaklo stvaranje nezdrave političke atmosfere neopravdanog straha od konfrontacije sa Zoranom Milanovićem".

Ona, eto, za razliku od svih stranaka ima hrabrosti suprotstaviti se Milanoviću.

Karakter s predsjednikom

"Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom", dodala je Selak Raspudić, "nego često karakter s predsjednikom čije je trenutno raspoloženje upravljalo političkim životom Hrvatske".

Tajming objave predsjedničke kandidature, dan nakon što je Joe Biden odustao od utrke i podržao Kamalu Harris, možda je posve slučajan, ali najava Marije Selak Raspudić ima mnogo poveznica s izbornom utrkom koja bi mogla odrediti sudbinu Sjedinjenih Država, ali i slobodnog svijeta.

Marija Selak Raspudić sigurno dijeli neke sličnosti s Kamalom Harris, ali manje nego što ih Zoran Milanović dijeli s Donaldom Trumpom.

Trump i Zoki

Obojica su bliski Putinu i Rusiji, prijatelji Viktora Orbana, protivnici NATO saveza, kritičari globalizacije, zastupnici suverenizma, saveznici konzervativne desnice, širitelji političke nekorektne, pa i brutalne retorike, obojica na svoj način izražavaju respekt prema zločincima, nasilnicima i diktatorima, spremni su širiti kaos u državi i političkom prostoru, te ono najvažnije, obojica imaju problem sa ženama.

Trump je osuđen u parnici za silovanje poznate kolumnistice, osuđen je za podmićivanje porno glumice, rugao se ženama, vrijeđao je žene, naglašavao da je zabranom pobačaja oduzeo temeljno pravo ženama, hvalio se u prošloj kampanji da kao zvijezda može slobodno "hvatati" žene...

A Zoran Milanović govorio je ženama da su "samodopadne narikače", nazvao bivšu predsjednicu Ustavnog suda "političkom priležnicom", ismijavao je slučajeva nasilja nad ženama, kao predsjednik SDP-a govorio ženama u stranci da "budu više kao muškarci pa će ih se onda bojati", a u njegovoj političkoj orbiti moglo se pronaći vrlo malo žena.

I pritom je još 2015. godine odbio čestitati jednoj ženi, Kolindi Grabar Kitarović, na izbornoj pobjedi. 

Hoće li Marija Selak Raspudić sada biti njegov kriptonit? 

Sukob oko pobačaja

Kandidatura Selak Raspudić dolazi nakon njezina raskida s Mostom, u sjeni sukoba s Marinom Miletićem o temi pobačaja. Poslije toga, iako možda ne samo zbog toga, Selak Raspudić okrenula je leđa konzervativnoj i klerikalnoj stranci s kojom je par godina ranije sklopila pakt, za što je dobila značajnu medijsku pažnju, kao i brojne izraze podrške u ženskim i liberalnim krugovima.

Naravno, ženski kandidat ne znači automatski da se radi o kandidatu liberalne ljevice, ali opet, i SDP daje podršku predsjedniku države koji je sve samo ne ljevičar.

Milanović se uoči predsjedničkih izbora osigurao s oba boka: na ljevici je dobio službenu podršku SDP-a, kao i prešutnu podršku stranaka ljevice koje su mu dosad prešućivale sva politička zastranjenja i verbalne gafove, a prema desnici se osigurao koketiranjem s Mostom i Domovinskim pokretom, kao i pokrivanjem svih tema od kojih konzervativna, suverenistička, antiglobalistička, proruska desnica danas živi.

S koje pozicije ga onda može napasti Marija Selak Raspudić?

Možda s pozicije intelektualke, s pozicije sveučilišne nastavnice i naravno - žene.

Karakter na kušnji

Koja bi udariti na sve Milanovićeve kritične točke, eksploatirati sve njegove slabosti, iskoristiti sve nesigurnosti, pa čak i dovesti u kušnju taj njegov notorni karakter koji će ga u jednom trenutku napete kampanje natjerati da ženu koja ga nervira i provocira nagradi s još nekim epitetom.

Samo, koga će prije podržati ženski birači u Hrvatskoj?

U odgovoru na to pitanje leži najveća prepreka ambiciji Selak Raspudić. 

Istodobno, dok se ona hvali da u izbornu utrku ulazi nasuprot "kalkulantima koji nemaju dovoljno hrabrosti da iskorače i prekine ovu apatiju", i za nju se donedavno tvrdilo da ulaskom u Most  - pa i izlaskom iz Mosta - politički kalkulira, kao i da je taj njezin Most donedavno držao ljestve upravo Zoranu Milanoviću.

I ono najvažnije, Milanović je u svojoj dugoj političkoj karijeri dokazao da se najsnažnije i najodlučnije bori onda kad zastupa samoga sebe, a ne stranku, a borba za ostanak na Pantovčaku bit će možda presudna za njegovu političku karijeru.

Je li Marija Selak Raspudić, predsjednička kandidatkinja, tome politički dorasla?

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...