NAKON DRAMATIČNE NOĆI U CRNOJ GORI: Uhapšeni osumnjičeni, poznat uzrok požara...

Kako bi obezbijedili nesmetan prolaz vatrogasnim vozilima, policijske patrole su blokirale sve prilaze Gorici ne dozvoljavajući ulazak nikome osim nadležnih službi.

  • Regija

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

Sinoć oko 21 sat na Gorici je izbio veliki požar. Nošena vjetrom vatra je brzo zahvatila sjevernu stranu brda, odnosno pojas između Zagoriča i pruge, iznad Ulice Ludviga Kube.

Iz Službe zaštite i spašavanja Pobjedi je nezvanično rečeno da je gotovo sigurno da je požar nastao kao posljedica djelovanja ljudskog faktora, tj. da je vatru najvjerovatnije izazvalo ispaljivanje vatrometa.

- Upravo je završen najveći dio aktivnosti, koje se tiču gašenja velikog požara na Gorici. Ostaju dežurne vatrogasne ekipe tokom čitave noći, koje će gasiti preostala sitna žarišta i natapati zemljište, ali sada već možemo reći da je požar - uspješno lokalizovan - saopštio je na Fejsbuku zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević.

Ponovio je da je prvi dio požara, koji je primijećen u 21:04 sati kod vršnog platoa Gorice, izazvan najvjerovatnije suludim i nesmotrenim paljenjem vatrometa, a određena lica su tim povodom lišena slobode i predata tužilačkim organima.

Veoma brzo su na Goricu stigli i pripadnici Službe zaštite i spašavanja sa šest vozila, kao i jedna cistijerna gradskog preduzeća Zelenilo, kao i ekipe Vodovoda i kanalizacije i Čistoće. Borbu s vatrom i nastojanje da lokalizuju požar, u koju su se postepeno uključivali i građani, otežavao je prilično jak vjetar. Požar se brzo širio prema podnožju brda ka pruzi, gdje je na cesti bilo postavljeno vatrogasno vozilo. Kako je vatrom bila zahvaćena velika površina koja je djelimično bila pod borovom šumom, dim je prekrio najprije neposrednu okolinu, a potom se postepeno mogao osjetiti na cijelom gradskom području. Kako bi obezbijedili nesmetan prolaz vatrogasnim vozilima, policijske patrole su blokirale sve prilaze Gorici ne dozvoljavajući ulazak nikome osim nadležnih službi.

- I taman kada smo uspjeli da odbranimo hrastovu šumu, čije zahvatanje bi imalo dalekosežne posljedice, izbio je i drugi požar, na nekih 300 metara udaljenosti od svih tada aktivnih žarišta, što nažalost ukazuje na novo podmetanje. Naše ekipe će u saradnji sa Upravom policije izvršiti istragu, a ukoliko se ta logična pretpostavka učini tačnom - nadam se da će i ta lica biti lišena sobode i žestoko procesuirana - istakao je Rakčević.

On je uputio zahvalnost gradonačelniku Cetinja, kao i predsjednicima Opština Danilovgrad i Nikšić, koji su odmah poslali svoje ekipe i kamione i pomogli pri gašenju požara.

- Naravno, najveću zahvalnost dugujemo našim hrabrim pripadnicima Službe zaštite i komandiru Zdravku Blečiću, ali i rendžerima Agencije za upravljanje zaštićenim područjima i Jasni Gajević, na nadljudskim naporima i ostavljenom dušom na najljepšem podgoričkom brdu. U svoje ime, a i u ime Glavnog grada - duboki naklon i neizmjerno hvala. Prilikom gašenja požara, lakše su povrijeđena i dva naša sjajna momka - Ognjen Anđušić (najmlađi vatrogasac u Službi) i Danijel Sekulić, kojima od srca želim brz oporavak - naveo je.

Poručuje da da Grad, Agencija, Služba i druga preduzeća nisu mjesecima unazad sprovodili protivpožarne aktivnosti, požar bi imao nesagledive posljedice.

- Naporom svih, a posebno Jasne i Zdravka, sa Gorice smo u prethodnim mjesecima uklonili i odnijeli više od 1.300 kubnih metara suvog i opožarenog drveća. Da je to ostalo na brdu, kao što je stajalo godinama (od posljednjeg velikog požara), večerašnje aktivnosti bi bile neuporedivo teže, a plašim se da bismo požar gasili - danima. Svi hidranti na Gorici su večeras bili u punom kapacitetu i to je mnogo pomoglo našim kamionima, koji su se direktno napajali i dejstvovali bez prestanka - rekao je Rakčević.

Nauk za naredni period - moramo izgraditi nove prstenove hidrantske mreže, na nižim kotama brda, ali i prokrčiti male pristupne puteve, kako bi gašenje u tim nepristupačnim terenima bilo još lakše i brže.

Dodaje da, iako je ovo možda i prva godina koju Gorica dočekuje spremna za požarnu sezonu, u nju se tokom narednih godina mora uložiti dodatan novac, kako na svakih par godina ne bismo ratovali protiv vremenskih prilika, nesmotrenosti ili namjernih šteta, već kako bi svaki dio brda bio trajno pokriven i zaštićen.

- Hvala i ekipama Zelenila, Čistoće, Vodovoda i Puteva, koji su odmah poslali svoje cistijerne i pomogli napajanje kamiona koji su bili na nižim kotama brda. Bila mi je čast što sam, sa velikim brojem hrabrih spasilaca, rendžera, volontera i drugih, dao makar mali doprinos da sačuvamo našu Goricu. Tako je bilo i tokom svih ranijih požara, a i biće dok god budem živ - poručio je Rakčević.

Zbog požara na Gorica, CEDIS je sinoć preventivno isključio 10 kV dalekovod ,,Vojni logor“, pa su korisnici iz Mosora, dijela Zlatice, dijela Rogama, Smokovca, Peute, Gornje i Donje Vrbica, Sjenice i dijela Meduna bili privremeno bez napajanja električnom energijom.

Sinoćni požar izbio je na području koje se graniči i djelimično preklapa sa dijelom brda koji je prije nekoliko godina bio opustošen velikim požarom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...