NENAD VUKOVIĆ ZA "SB": "Klub Srba je do sada bio Klub SNSD-a, više neće imati punu kontrolu"

Kontaktirali smo Vukovića koji je za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao burne reakcije vladajuće koalicije iz RS-a, te nam je otkrio i šta možemo očekivati od njegovog mandata u Domu naroda...

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH preuzeo je uvjerenje o dodjeli mandata.

CIK BiH je 4. jula donio jednoglasnu Odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske, kojom je mandat dodijeljen Nenadu Vukoviću.

Podsjetimo, nakon Općih izbora u BiH, mandat delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je dodjeljen Snježani Novaković Bursać. Nakon toga PDP je pokrenuo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH koji je utvrdio da PDP, kao stranka u postupku, nije imao mogućnost da iznese svoje viđenje pred Sudom BiH. Poslije toga uslijedila je nova odluka CIK-a da mandat pripada Nenadu Vukoviću, a ne Novaković Bursać, a Sud BiH potvrdio da je "sporni listić" sa glasanja iz Narodne skupštine Republike Srpske važeći, tako da su liste na kojima su Snježana Novaković Bursać i Nenad Vuković imali isti broj glasova. Ubrzo nakon toga uslijedilo je i žrijebanje, i kuglica je pokazala da mandat pripada Vukoviću.

Nisu se obazirali na prijetnje

Kontaktirali smo Vukovića koji je za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao burne reakcije vladajuće koalicije iz RS-a, te nam je otkrio i šta možemo očekivati od njegovog mandata u Domu naroda...

"Jedna je stvar dnevna politika, izjave, a druga stvar je ono što se dešava u realnosti. Naravno da je pokušaj vlasti iz Republike Srpske prije svega bio da osporavaju cijelu tu priču vezanu za ovaj slučaj u Domu naroda, a s druge strane mi smo bili uvjereni da ćemo na kraju doći do onoga do čeka smo došli znajući zaista da taj mandat pripada PDP-u, odnosno listi na čijem sam čelu bio ja. Prema tome, naše je bilo da istrajemo u tome, da se ne obaziremo na tu politiku i izbacivanje tih izjava koje su bile takve kakve ste vi opisali. Naše strpljenje je doprinijelo da se to ipak završi onako kako treba i s obzirom na to da je sada odluka objavljena u Službenom glasniku i da je preuzeto uvjerenje o dodjeli mandata, možemo reći da samim tim se ovaj postupak i završio", rekao je Vuković za "SB" dodajući i kako mu je ipak ostao gorak okus od petka.

Već u petak se Vuković, nakon objave u Službenom glasniku, trebao pojaviti na sjednici Doma naroda, te misli da je i mogao i trebao biti na njoj.

"Ali evo čuli smo obrazloženje predsjedavajućeg Čovića da su bile potrebne neke tehničke stvari da se prilagode za moj dolazak, tako da tu možemo reći da ima malo gorkog okusa, ali evo nadajući se da od iduće sjednice sve ide kako treba to možemo ostaviti za sobom", prokomentirao je Vuković.

Klub Srba do sada bio Klub SNSD-a

Propušteno vrijeme u Domu naroda Vuković planira nadoknaditi.

"Sigurno da ova promjena doprinosi tome da SNSD više neće imati punu kontrolu, u smislu da ta četiri delegata mogu zaista, ne da donesu koristi RS-u, već da blokiraju stvari koje su korisne za sve, i RS i FBiH iz svojih stranačkih interesa. Zbog toga ja ovih dana često u izjavama za medije kažem da Klub Srba će tek sada biti Klub Srba, a do sada je bio klub SNSD-a, jer to nije dom partija nego dom naroda. I zbog toga je sad dobro što će u Domu naroda osim SNSD-a sada biti i delegat SDS-a gospodin Nešković i ja i da će imati smisao kakav i treba da ima Dom naroda", prokomentirao je Vuković.

Vuković za naš portal navodi i kako sada mogu proći inicijative i bez SNSD-a, i kako ne mogu blokirati one zdrave inicijative koje su dobre za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Kao što je npr. bilo ranije prijedloga za diferenciranu stopu PDV-a koja valjda svima treba kada su u pitanju osnovne životne namirnice, roba za bebe itd. I vi onda oborite jednu takvu inicijativu koja ne bi trebala da je političko pitanje. Prema tome očekujem da neke takve stvari sada imaju prohodnost za razliku od dosadašnjeg perioda kada su oni mogli objektivno sa četiri delegata sve da obore", naveo je Vuković za "SB".

S druge strane, dodaje, kaže da će se vidjeti i političkih stavovi drugih partija na novonastale okolnosti pa će prilagoditi političko djelovanje svemu tome.

(S. H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...