SMATRA SE UDAROM NA SUVERENITET BiH: Ustavni sud BiH danas o zahtjevu Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS

Zvizdić je, uz zahtjev, podnio i prijedlog za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon RS do donošenja konačne sudske odluke, saopšteno je iz Suda.

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas na vanrednoj plenarnoj sjednici razmatra zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Zvizdić je, uz zahtjev, podnio i prijedlog za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon RS do donošenja konačne sudske odluke, saopšteno je iz Suda.

"Spornim zakonom direktno su prekršene odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koje regulišu demokratska načela, sistem vladavine prava i odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koje govore o obavezi entiteta da se podvrgavaju propisima Bosne i Hercegovine i odlukama institucija Bosne i Hercegovine", kazao je Zvizdić.

On smatra da se Izbornim zakonom RS direktno oduzimaju nadležnosti državne Centralne izborne komisije i na antiustavan način reguliše materija koja je već propisana državnim Izbornim zakonom, čime se želi stvoriti paralelni pravni poredak. 

Radi se o direktnom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer je jedinstveni izborni sistem izraz jedinstvene države, naveo je ranije Zvizdić. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...