OSMANOVIĆ NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA ZA "SB": "Izborni zakon RS-a je bio usmjeren u pravcu rušenja institucija BiH, od prijetnji i pokazivanja mišića nema ništa"

Osporeni zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj 19. aprila 2024. godine, a stupio je na pravnu snagu 17. jula 2024. godine.

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na danas održanoj vanrednoj plenarnoj sjednici usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu broj U-12/24, koji je podnesen u zahtjevu Denisa Zvizdića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Osporeni zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj 19. aprila 2024. godine, a stupio je na pravnu snagu 17. jula 2024. godine.

Ustavni sud je navedenom odlukom privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula 2024. godine primjenom principa ab initio, pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je ocijenio očiglednim da okolnosti ovog predmeta pokreću vrlo ozbiljna i složena pitanja ustavnosti osporenog Izbornog zakona RS.

"Odluka Ustavnog suda o donošenju privremene mjere koja stavlja van snage Izborni zakon RS-a je, kao što sam i ranije rekao, bila za očekivati. Ovom Odlukom Ustavnog suda BiH vraća se povjerenje građana BiH u institucije države", prokomentirao je za "Slobodnu Bosnu" delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Adil Osmanović.

"Ovaj Zakon kojeg je donijela RS je bio vrlo opasan, jer je bio usmjeren u pravcu urušavanja institucija BiH, prije svega CIK-a i gubljenje povjerenje građana u izborni proces u BiH. Ono što bih poručio svim bh. političarima je to da se više koriste institucije BiH, jer tako se jača država, vrača povjerenje u institucije i popravlja sistem i ustavni poredak. Nema od 'prijetnji' niti pokazivanja mišića na političkoj sceni ništa. Mudre glave nam trebaju, koje znaju maksimalno koristiti ustav, zakone i sve što nam je na raspolaganju u BiH, a mislim na institucije", smatra Osmanović.

Podsjećamo, vlasti manjeg bh. entiteta odmah su nakon Schmidtovih izmjena pristupile izradi novog Izbornog zakona RS koji ima za cilj razvlastiti Centralnu, odnosno državnu izbornu komisiju i regulirati sva pitanja izbornog procesa po tom zakonu.

Osmanović je već ranije za "Slobodnu Bosnu" govorio o pitanju pokretanja vitalnog nacionalnog interesa na sporni zakon.

(S. H.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...