ZASTUPNICI NAŠE STRANKE KRITIKOVALI PARTNERE U VLASTI: Tražimo razgovor sa ministrom Rimcem, gdje je uopće taj čovjek?! (FOTO)

1.500 pacijenata onkoloških na listi je čekanja, dani su im u pitanju, a sve ove dane ministar nam se ne pojavljuje i od njega ni traga ni glasa, kaže Čamdžić

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Klub zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH održao je press konferenciju na kojoj su govorili o alarmantnom stanju u oblasti zdravstva u Federaciji i listama čekanja na kojima se nalaze stotine onkoloških pacijenata.

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Čamdžić je kazao kako je zdravstvo u FBiH na vrlo niskim granama.

"Mi smo danas u zastupničkom satu imali priliku da se obratimo, ali želimo i širu javnost na ovaj način i putem ove presice obavijestiti o našem nezadovoljstvu u radu Federalnog ministarstva zdravlja i ZZO-a. Tema mog obraćanja jeste onkološka bolest kao najveći taj javno zdravstveni problem u našoj zemlji i moram naglasiti da je civilizacijska sramota da onkološki pacijenti budu na listi čekanja. Prema procjenama, 1.500 pacijenata onkoloških na listi je čekanja, dani su im u pitanju, a sve ove dane ministar nam se ne pojavljuje i od njega ni traga ni glasa. I dok pacijenti nisu adekvatno tretirani o novim, inovativnim terapijama ovdje nema nikakve riječi", kazao je Čamdžić.

"Ja sam upravo predao inicijativu i zahtijevam da se uradi novi zakon, dakle nadzor o izmjenama i dopuna zakona, o izmjenama i dopuna zakona u lijekovima. To je prioritet nad prioritetima da bi izašli iz ovog problema sa Fondom solidarnosti", kazao je zastupnik Damir Nikšić.

Zastupnica Mirjana Marinković Lepić je kazala kako je postavila poslaničko pitanje ko je odgovoran za nepoštivanje zakona o lijekovima Federacije i zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine.

"Zakon koji kaže da su proizvođači i prometnici lijekova dužni stalno imati na raspolaganju količine esencijalnih lijekova potrebne za redovnu, jednomjesečnu potrošnju. Dakle, da nam se jasno kaže ko je odgovoran, zavod, ministarstvo ili trgovci lijekova. Ministra ne viđamo, ali, evo, nadam se da će biti dovoljno uljudan da nam da pismeni odgovor", rekla je Marinković Lepić.

Zastupnik Amir Purić je kazao da je problema u zdravstvenom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine mnogo, no da su svi povezani.

"Tako, na primjer, mi godišnje izdvajamo preko 20 i 25 miliona maraka iz Fonda solidarnosti za usluge hemodijaliza, a istovremeno je minimalan broj, odnosno manje od 10 transplantacija organa godišnje. Ovo je jedan veoma važan problem. Znamo da smo nedavno na ovom domu se bavili njime, ali onda kada je došlo 5 do 12 i, nažalost, nismo spriječili tragediju i vrijeme je da počnemo da dijelimo preventivno, da se nikad više ne desi sličan slučaj i da od odbora za zdravstvo prvo tražimo da održimo tematsku sjednicu na kojoj bi dobili jako dobru analizu i upute ka zastupnicima i zastupnicama, ali i ministarstvu šta sve treba poduzeti, a jako mnogo je toga da unaprijedimo donorstvo i oblast transplantacija u Federaciji Bosne i Hercegovine", poručio je Purić.

Dodali su kako se ne radi o nikakvom kritiziranju unutar pozicije, nego o problematiziranju i molbi da se govori o ovoj temi te kako navode "da se ministar, koji je najodgovornija ličnost, udostoji da se na nama počne komunicirati na ovaj način".

Na kraju su kazali kako ne pozivaju na smjene nego da žele razgovor s ministrom Rimcem.

"Možda je ovo novi vid djelovanja u kojem javnost nije navikla da se unutar određene koalicije odnosno određenih političkih stranaka preispituje javno priča o ovakvim stvarima. Do sada je praksa bila da se, ako si u poziciji, onda svaki poštuješ koalicionog partnera. Mi očekujemo da prema našim ministrima slične kritike dolaze i javno i nad sastancima od naših koalicijskih partnera. Ova vrsta komunikacije nije nikakav pritisak te vrste. Ova vrsta komunikacije nije zahtjev za rekonstrukciju vlade. Ovo je jedan normalni parlamentarni rad u kojem želimo neke stvari s kojim nismo zadovoljni istaknuti i želimo da one budu bolje", kazao je na kraju Čamdžić.

(SB/Klix)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...