KLUB ZASTUPNIKA SDP-a BiH UPUTIO INICIJATIVU: Zadužuje se Vlada FBiH za hitno upućivanje lex specialis zakona koji će riješiti probleme sedam institucija kulture

Iz Kluba zastupnika su podsjetili kako je prije tačno 10 godina pronađen način da se riješi pitanje rada i finasiranja institucija kulture i nauke od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a čiji status nije riješen, kada su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo kulture i sporta na čijem čelu je bio Damir Mašić poduzeli konkretne mjere.

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Klub zastupnika SDP-a BiH uputio je inicijativu kojom se zadužuju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za pripremanje i hitno upućivanje u paralamentarnu proceduru lex specialis zakona kojim bi se osiguralo sufinansiranje rada, nesmetano funkcionisanje i obavljanje djelatnosti sedam institucija od naučnog i kulturnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Nažalost, zbog kontinuirane nebrige državnih organa vlasti prema sedam institucija od naučnog i kulturnog značaja za Bosnu i Hercegovinu čija osnivačka prava od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma državni organi ne žele da konzumiraju dio ovih ustanova od izuzetnog značaja za cijelu državu ponovo se suočavaju sa ozbiljnim problemima u radu zbog nedostatka sredstava te im prijeti čak i zatvaranje.

S obzirom na to da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prije više od dvije decenije imenovala privremene upravljačke strukture, te da su prije deset godina od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i Federalnog ministarstva kulture i sporta uspostavljeni transferi za sufinansiranje ovih ustanova, a da su se u međuvremenu pojavili problemi za dodjelu sredstava putem istih, odgovornost za prevazilaženje nastale situacije od strane Federacije BiH je još veća.

Donošenjem lex specialis zakona, po uzoru na sličan zakon koji je već usvojen od strane Skupštine Kantona Sarajevo, utvrdio bi se tačan način finansiranja i osigurali bi se redovni godišnji transferi ovim ustanovama čime bi se otklonili trenutni problemi zbog kojih iste moraju federalnim ministarstvima aplicirati na projekte iz čijih sredstava ne mogu isplaćivati plate niti ta sredstva koristiti za obavljanje svojih redovnih aktivnosti", navode iz Kluba zastupnika.

Iz Kluba zastupnika su podsjetili kako je prije tačno 10 godina pronađen način da se riješi pitanje rada i finasiranja institucija kulture i nauke od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a čiji status nije riješen, kada su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke na čijem čelu je bio Damir Mašić i Federalno ministarstvo kulture i sporta na čijem čelu je bio Salmir Kaplan poduzeli konkretne mjere.

U februaru 2014. godine je održan sastanak ministara sa predstavnicima osam institucija (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Akakdemija nauka i umjetnosti BiH), na kome je još jednom analiziran položaj, rad i problemi ovih institucija, te su prisutni informisani o aktivnostima koje poduzima Vlada FBiH po ovom pitanju, te su na osnovu zaključka sa sastanka, sve instuticije dostavile svoje informacije o radu i broju uposlenih, te na osnovu tih činjenica, ministarstva predlažu raspodjelu sredstava obezbijeđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2014.godinu.

Tadašnjih 1,9 miliona KM, koliko je Vlada FBiH ukupno izdvojila za ustanove od naučnog i kulturnog značaja za BiH, je ekvivalent današnjih 4 miliona KM u vrijednosti para, a ukupni budžet FBiH je bio duplo manji nego što je danas, pojasnio je Mašić za "Slobodnu Bosnu".

"Tada je 2014. budžet FBiH bio 2,5 milijardi maraka, a danas je 7,5 milijardi", rekao nam je Mašić dodajući kako se sve može kad se hoće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...