NEVJEROVATNE BROJKE: Ovo su iznosi mjesečnih plaća koje će od danas primati Plenković, ministri u vladi, saborski zastupnici...

Državni dužnosnici nisu bili obuhvaćeni rastom plaća u državnoj i javnoj službi, stoga je to dovelo do disproporcionalnosti između visine plaća i razine odgovornosti, smatraju u Vladi.

  • Regija

  • 25. Jul. 2024  

  • 1

Vlada Republike Hrvatske će na današnjoj sjednici donijeti Odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora plaće narasti za oko 70 posto, doznaje se iz Banskih dvora.

Osnovica plaća državnih dužnosnika trenutno iznosi 516,29 eura, no nakon sjednice Vlade u četvrtak, ona će iznositi 947,18 eura, što predstavlja povećanje od 83,45 posto.

Rezultat ove odluke bit će povećanje plaća, između ostalih, i predsjednicima triju najvažnijih političkih institucija u zemlji. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tako će, umjesto dosadašnjih 3263 eura neto, za svoj rad primati 5535 eura (+69,6 posto). Plaća predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića povećat će se s 3113 na 5314 eura (+70,7 posto), dok će nova plaća predsjednika države Zorana Milanovića iznositi 6074 eura, što je 68,7 posto više u odnosu na dosadašnjih 3600 eura.

Na veću plaću također mogu računati saborski zastupnici i ministri, i to za oko 1500 eura. Njihova će plaća tako ubuduće iznositi oko 4000 eura, ovisno o drugima faktorima kao što su mjesto prebivališta ili porezne olakšice za djecu.

Državni dužnosnici nisu bili obuhvaćeni rastom plaća u državnoj i javnoj službi, stoga je to dovelo do disproporcionalnosti između visine plaća i razine odgovornosti, smatraju u Vladi. Tako je plaća ministra, najodgovornije osobe na čelu svakog resora, iznosila oko 2500 eura, a veću su plaću od njega dobivali i glavni tajnici ministarstva (3270 eura) i ravnatelji uprave (3130 eura) i načelnici sektora (2630 eura).

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...