OVO JE ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE: Zašto je bivši vlasnik Atlas grupe nakon izručenja i iz pritvora bio u frizerskom salonu?

Prema saznanjima Pobjede, Knežević je bio u jednom vozilu sa zatvorskim policajcima, dok su dva vozila bila angažovana kao pratnja. Nešto prije 11 sati Knežević je ušao sa dvorišne strane zgrade u salon, a neposredno prije njegovog dolaska stigao je vlasnik modnog studija Zoran.

  • Regija

  • 25. Jul. 2024  25. Jul. 2024

  • 0

Bivši vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, koji se nalazi u pritvoru od 30. aprila, kada je iz Velike Britanije nakon skoro pet godina bjekstva izručen Crnoj Gori, 19. jula u pratnji zatvorskih čuvara posjetio je frizersko-kozmetički salon „Jelena“ na Bulevaru Džordža Vašingtona, gdje mu je, kako nam je saopšteno iz Višeg suda, rađen „medicinski tretman“.

Prema saznanjima Pobjede, Knežević je bio u jednom vozilu sa zatvorskim policajcima, dok su dva vozila bila angažovana kao pratnja. Nešto prije 11 sati Knežević je ušao sa dvorišne strane zgrade u salon, a neposredno prije njegovog dolaska stigao je vlasnik modnog studija Zoran.

Stanarka zgrade ispričala je da je vidjela Kneževića u pratnji policije kako ulazi u salon, a svega petnaestak minuta ranije poznatog podgoričkog frizera.

- Bilo mi je nevjerovatno da dovode čovjeka iz zatvora da se šiša u zgradi koja se nalazi u najfrekventnijem dijelu grada, da iz Spuža dolaze u „Profesorsku zgradu“ da ga ošišaju. Kasnije sam komentarisala sa komšijama koji su vidjeli isto što i ja - ispričala je Pobjedina sagovornica.

PRAVILNIK

Pobjeda je pitala Upravu za izvršenje krivičnih sankcija da li je Duško Knežević napuštao pritvorske prostorije, ali su nas uputili na Viši sud.

-Prema pritvorenom licu D. K., kao i prema svim licima kojima je određen pritvor, postupa se u skladu sa odredbama Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, naveli su iz UIKS-a.

Oni su se pozvali na član 74 Pravilnika, prema kojem se pritvoreno lice može privremeno izvesti iz zatvora samo po nalogu sudije za istragu ili predsjednika vijeća.

-U slučaju određenih potreba pritvorenih lica, a koje nijesu regulisane Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora, isti se obraćaju nadležnom sudiji. Imajući u vidu sve navedeno, ukazujemo da je za dobijanje bližih podataka o pojedinim licima kojima je određen pritvor potrebno obratiti se nadležnom sudiji ili predsjedniku vijeća - naveli su iz Službe za odnose s javnošću UIKS-a.

Iz Višeg suda su potvrdili da je Knežević u jutarnjim satima izašao iz UIKS-a, ali ne kako bi iskoristio frizerske usluge, već „medicinski tretman“.

-Nije istina da je okrivljeni D. K. 19. jula u jutarnjim satima napustio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija kako bi iskoristio frizerske usluge, niti takva praksa postoji.

Naime, na osnovu izvještaja i preporuke ljekara specijaliste od 11. jula 2024. godine, koji egzistira u spisima, imenovanom okrivljenom je odobren medicinski tretman, koji se izvršava u salonu u kojem je odobren, dakle, isključivo iz zdravstvenih razloga, na osnovu medicinske dokumentacije - navodi se u odgovorima iz Višeg suda.

Iz suda nijesu odgovorili ko je odobrio posjetu kozmetičko-frizerskom salonu.

BEZBJEDNA „ŠETNJA“


Pobjeda je dobila odgovor na pitanje da li je ovakvom „šetnjom“ dovedena u opasnost bezbjednost građana koji stanuju u zgradi gdje je ovaj pritvorenik bio i prolaznika, s obzirom na činjenicu da je više puta medijima saopštavano da mu je život u opasnosti.

-D. K. je sproveden od strane službenika UIKS-a, u skladu sa pravilima UIKS-a, te ni na koji način ovom radnjom nije dovedena u pitanje bezbjednost građana.

Knežević je posljednjeg dana aprila posebnim letom stigao iz Londona u Podgoricu uz, kako su tada naveli iz Uprave policije, visok stepen mjera bezbjednosti.

Crnogorske vlasti su ga tražile radi vođenja više krivičnih postupaka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Bivši direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrijebio položaj u sadejstvu sa nižerangiranim službenicima, počev od slučaja Kaspia (15,2 miliona eura u dvije potvrđene optužnice), Global Carbon (1,9 miliona eura), afere „Aerodromi“ - tri miliona eura nevraćenog depozita koji je ta državna kompanija položila u Kneževićevu banku...

OPTUŽBE


Osim toga, Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužnice i u slučajevima koji su u javnosti poznati kao E-comerc, Vujošević (VDT) i Milošević (CBCG). U slučaju E-comerc Knežević se sa još sedam osoba tereti da je preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca, utaje poreza i doprinosa crnogorski budžet oštetio prema proračunima SDT-a za - 57 miliona eura.

Knežević je 2019. godine volšebno izbjegao hapšenje, napustio Crnu Goru i preselio se u Veliku Britaniju, čije državljanstvo ima.

Za njim je iste godine raspisana prvo nacionalna, potom i Interpolova potjernica. Knežević je iz Londona, ali i preko svojih advokata, tvrdio da se radi o političkom progonu, motivisanim aferom ,,Koverta“, čuvenim snimkom na kojem se vidi kako Knežević daje kovertu sa novcem visokom funkcioneru DPS-a, tadašnjem generalnom sekretaru Mila Đukanovića i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Migu Stijepoviću.

Na osnovu tog kompromitujućeg snimka, Knežević je – uz punu podršku dijela tadašnje opozicije - izgradio aferu „Koverta“, narativ o sebi kao političkom izgnaniku, a ne bjeguncu od zatvora.

Knežević je bio uvjeren da mu dolaskom u Crnu Goru neće biti određen pritvor, pa je 18. juna poručio da neće dati dokaze koje je obećavao sve dok je u spuškom zatvoru.

U ekskluzivnom intervjuu za TVCG iz spuškog zatvora pričao je o uslovima i svakodnevici.

- Rano se budim, oko 6, 7 sati... Uradim na krevetu trbušnjake onako da se malo zagrijem, umijem se i uzmem jedan mokar peškir da se istuširam tim mokrim peškirom. Uzmem neku pomorandžu, oljuštim, skuvam sebi kafu, ne uzimam doručak i onda počnem da radim i pišem nešto - kazao je Knežević.

Na pitanje novinara od koga mu je ugrožena bezbjednost, kao što tvrdi njegova odbrana, Knežević je kazao da to ne zna.

- Mi tri godine tražimo procjenu bezbjednosti, i ja i niko neće da nam da procjenu bezbjednosti. Moj advokat iz Londona, on je dolazio tu nekoliko puta, insistirao je s tom procjenom bezbjednosti. Oni sve misle da ću to da iskoristim protiv Crne Gore, najviše za arbitražni postupak - istakao je on.

(Portalanalitika.me)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...