UPORAN U SVOJIM NAMJERAMA: Dodik najavio primjenu Izbornog zakona RS-a kojeg je Ustavni sud suspendovao

Što se nas tiče, on će biti primjenjivan, kako smo rekli, od iduće godine - kazao je Dodik

  • Vijesti

  • 25. Jul. 2024  25. Jul. 2024

  • 0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da privremeno stavi van snage entitetski izborni zakon, koji je usvojen u skupštini RS-a. On je kazao da će zakon primjenjivati od sljedeće godine.

Naveo je da Izborni zakon RS-a postoji, da je donesen i da je stupio na snagu. Također ističe da postoji odluka NSRS-a prema kojoj se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH, što je eksplicitno podrivanje institucija BiH.

"Što se nas tiče, on će biti primjenjivan, kako smo rekli, od iduće godine. Mi ćemo izbore primjenjivati po Izbornom zakonu, koji smo mi donijeli. Nismo stigli na vrijeme da završimo za ove izbore, nisu izbori jednostavna stvar, oni traže ozbiljne pripreme. Ustavni sud RS-a je potvrdio taj zakon, što je za nas relevantno, potvrdio je da je taj Izborni zakon u skladu i sa Ustavom RS-a i Ustavom BiH. Onda imate hajku iz Sarajeva, gdje se prvi dan nakon stupanja na snagu podnosi apelacija, onda se dižu strane sudije koje online konferencijama, sa godišnjih odmora, odlučuju o tako važnim pitanjima", rekao je Dodik.

Također je još jednom iznio tvrde da je Ustavni sud BiH neprijateljski nastrojen prema RS-u i Srbima.

"Taj sud krši Ustav i zakon i u pogledu svoje unutrašnje organizacije. Ustavna odredba je da predsjednik i potpredsjednik suda mogu da budu samo domaće sudije. Sada vidimo da su tu i strane sudije, što znači da definitivno krše Ustav. Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i mi smo rekli da dok se ne riješi pitanje stranaca, mi ne mislimo da radimo na tom pitanju", rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...