POP-ZVIJEZDA RAZOČARALA: Muzički povratak Katy Perry na ljestvice slušanosti smatra se neuspješnim

To je razočaravajući povratak za pop zvijezdu koja će svoj sedmi album "143" objaviti u septembru.

  • Show

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Muzički povratak Katy Perry na ljestvice slušanosti smatra se neuspješnim, nakon što je prvi singl s njenog novog albuma „Woman's World,“ debitirao na 63. mjestu američke top liste i na 47. mjestu u Velikoj Britaniji.

To je razočaravajući povratak za pop zvijezdu koja će svoj sedmi album "143" objaviti u septembru. Osim što je bila žestoko kritizirana na društvenim mrežama, pjesma "Woman’s World" – i njen video –zapravo su kritički uništeni, s mnogima koji smatraju da je njena feministička poruka “izvan dodira s vremenom”. The Guardian se  zapitao "kakvo je ovo regresivno, zagrijano pakleno mjesto?", The Cut je izjavio da je "Perry zaglavljena u 2016.", a Rolling Stone je postavio pitanje: "Je li Katy Perry objavila najgori povratnički singl svih vremena?"

U pjesmi Perry pjeva o ženama koje su sestre, majke, prvakinje, pobjednice i superjunakinje, dok su seksi i samouvjerene – uz zarazan refren "Ovo je ženski svijet, i ti si sretan što u njemu živiš".

altPerry u videu predstavlja "viski za žene" (Izvor: Capitol Records)

Video ide korak dalje, prikazujući Perry i druge žene kako plešu oko gradilišta u sićušnim haljinama.

Scene iz videa uključuju žene koje koriste muške WC-e, mašući seksy igračkama, i Perry koja je pogođena nakovnjem – što je podstiče da razvije bioničke noge.

U videu se također pojavljuje i YouTuberka Trisha Paytas, koja vuče čudovišni kamion.

Kasnije, u videu, koji je snimila  iza kulisa i  objavila  na Instagramu, Perry je objasnila da je zapravo taj video trebao biti "satira", "klasični humor" i "vrlo izravan".

No, u svojoj recenziji, Laura Snapes iz Guardiana napisala je da Perry ima problem uspoređivanja s pop zvijezdama na vrhu ljestvica poput Chappell Roan.

“Roan – zajedno sa Sabrinom Carpenter i Charli xcx – predstavljaju tipičan model za pop zvijezdu 2024. godine: inovativne su, svjesne sebe, smiješne, dubok misaone…. Sve su to i neke od kvaliteta koje je Perry imala na vrhuncu svoje karijere, ali čini se da ih je zauvijek izgubila"- smatra Laura Snapes.

Perry je također kritizirana zbog suradnje s producentom Dr.Lukom na singlu, osobito s obzirom na to da je pjesma o ženskoj emancipaciji.

Kolegica pjevačica Kesha tužila je Dr Luku 2014. godine, tražeći poništenje njihovog ugovora jer su njeni advokati tvrdili da ju je "seksualno, fizički, verbalno i emocionalno zlostavljao do te mjere da je skoro izgubila život".

Dr Luke je negirao te tvrdnje. Prošle godine su postigli dogovor o rješavanju dugogodišnje tužbe za klevetu.

Kada je Perry objavila suradnike za svoj novi album, Kesha – koja je upravo objavila svoj prvi singl kao nezavisna umjetnica – tweetala je "lol", što je široko shvaćeno kao šala na račun svoje kolegice pop zvijezde.Kesha je kasnije bila fotografirana u prsluku na kojem je pisalo isto to.

Sa albumom Teenage Dream iz 2010. godine, Perry je postala prva ženska izvođačica koja je imala pet broj jedan hitova s istog albuma na Billboard Hot 100 singl chartu.

Također je imala pet broj jedan singlova u Velikoj Britaniji; svi su  bili raspoređeni tokom dšpsljednjeg desetljeća - od pjesme I Kissed A Girl iz 2008. do pjesme Feels iz 2017., njenog suradnje s Calvin Harrisom, Pharrell Williamsom i Big Seanom.

Perryin zadnji album, Smile, objavljen je 2020. godine i, iako je dobio miješane recenzije, dospio je među prvih pet u Velikoj Britaniji i SAD-u. Njen vodeći singl Daisies dosegnuo je 37. mjesto na muzičkoj ljestvici u Velikoj Britaniji.

federalna.ba/BBC

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...