UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Domić i Konaković pred kamerama –„Izvest ćemo ih na čistac da vidimo što je bio motiv…“

Iz SDA su objavili saopćenje, a predsjednik Naroda i pravde te državni ministar vanjskih poslova Dino Konaković nije mogao sakriti svoju šokiranost ovim objašnjenjem iz SDA.

  • Politika

  • 26. Jul. 2024  

  • 22

Radni tim za izradu Plana reformi u Bosni i Hercegovini nije usvojio Nacrt reformske agende. Predstavnici četiri kantona nisu dali svoju suglasnost na predloženi nacrt dokumenta, što će rezultirati gubitkom dvije milijarde eura za BiH.

Kantoni koji nisu dale suglasnost na Nacrt reformske agende su Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski. Kako tvrde čelnici Trojke, unitarističke politike predvođene SDA sprečavaju približavanje Bosne i Hercegovine Europi, što se jasno vidi i prilikom rušenja Nacrta reformske agende temeljem kojeg je BiH trebala dobiti ukupno dvije milijarde eura. SDA-ovi premijeri četiriju kantona nisu dali suglasnost na nacrt spomenutog dokumenta, te je BiH ostala jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna, Bojan Domić, kazao je kako je kantonalni premijer Tahir Lendo samovoljno odbio dati suglasnost.

"Taj dokument je više puta dobivao suglasnost od predsjednika vlade, jer nije nastao jučer. Nas je sve iznenadila vijest da naš predsjednik vlade nije dao suglasnost na dokument u kojem su bili projekti i s ovog prostora," izjavio je Domić,.

Iz SDA su objavili saopćenje, a predsjednik Naroda i pravde te državni ministar vanjskih poslova Dino Konaković nije mogao sakriti svoju šokiranost ovim objašnjenjem iz SDA.

"Na ovakvim primjerima se najbolje vidi na koji način unitarističke i velikobošnjačke politike drže BiH u siromaštvu i stanju trajnog konflikta. Nekom očito nije u interesu da se BiH stabilizira, nije u interesu rast i razvoj i da se situacija posloži nego da držimo prostor pod konfliktom i da se izgubi bilo kakav smisao," dodao je Domić.

"Ovo što je SDA uradila skinuvši odgovornost s Dodika za završno rušenje plana reformi pokazuje da ne znaju ili znaju što rade. Zaustavili su dvije milijarde. Izvest ćemo ih na čistac da vidimo što je bio motiv," izjavio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

U nastavku možete pogledati šta je Konaković kazao za RTV HB, medijsko glasilo Čovićevog HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...