BURNE REAKCIJE SA SVIH STRANA: Zbog napada na „Slobodnu Bosnu“ poziv Ministarstvu vanjskih poslova BiH na reakciju...

No, s druge strane, redakciji „Slobodne Bosne“ stigle su i riječi podrške od strane članova akademske zajednice, ali i političara iz različitih političkih partija, iz BiH i regiona.

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2024  26. Jul. 2024

  • 12

Slobodna Bosna posljednjih nekoliko godina na meti je brutalnih napada medija iz Srbije koji kontrolira režim Aleksandra Vučića. Ovi napadi su nedavno eskalirali do te mjere da se "Slobodna Bosna" otvoreno označava kao "islamistički" i "džihadistički" portal, što je klasična laž i opasno podmetanje što mogu potvrditi svi oni koji rad "Slobodne Bosne" prate godinama, od naših čitatelja do brojnih predstavnika i institucija međunarodne zajednice s kojima surađujemo.

I pored neviđene brutalnosti i istrajnosti napada, niti jedno novinarsko udruženje iz BiH ili regiona u proteklim godinama nije našlo za shodno da reagira i osudi te napade.

Vrhunac kampanje protiv "Slobodne Bosne" uslijedio je prije nekoliko dana kada smo objavili saznanja koja govore o potčinjavanju pojedinih medija u regionu režimu Aleksandra Vučića.

Umjesto očekivane podrške "Slobodnoj Bosni", barem sada ako nisu mogli ili htjeli ranije, ovu hajku su svojim saopćenjima nažalost ohrabrili i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, ali i udruženja novinara iz regiona i, konačno, udruženje BH novinari.

No, s druge strane, redakciji „Slobodne Bosne“ stigle su i riječi podrške od strane članova akademske zajednice, ali i političara iz različitih političkih partija, iz BiH i regiona.

Donosimo neke od poruka.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, ZASTUPNIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH

Sramotni su i nedopustivi, antidemokratski i brutalni napadi srbijanskih medija i zvaničnika sa kojima se ovih dana suočavaju novinari i urednici Slobodne Bosne. Šaljem iskrene riječi podrške novinarima i urednicima ovog medija i izražavam ogorčenje što strukovne organizacije i oni koji se busaju kao zaštitnici slobode medija šute na ovakve bestidne udare i prijetnje.

Potpuno podržavamo slobodu medija, za razliku od Srbije, i branimo principe slobode, jer su slobodni mediji korektivni faktor u društvu.  Pozivamo ministarstvo vanjskih poslova BiH da zvanično uputi notu vlastima u Srbiji zbog pritisaka na uredništvo i redakciju Slobodne Bosne, stavljajući im metu na čelo, obeshrabrujući ih da iznose činjenice o visokoj korupciji u koju je upetljan sam vrh Srbije i nekih EU zemalja, u silnoj želji da obezbijede jeftine sirovine, trujući narod cijelog Balkana.

Sramno je da dopustimo da nam Vučić i Srbija proganjaju medije. Također je nedopustiva šutnja Predjedništva BiH koje bi se moralo oglasiti i zaštititi medij na čije pisanje Vučic i Srbija žele uticati.

Ako dopustimo Srbiji da nam uređuje medije, onda znamo koliko je sati, BiH će kao i Srbija biti robovlasnička baza za jeftine sirovine u kojima se ne vodi računa o zdravlju građana.

Autokratski režim u Srbiji očito ne trpi slobodno i profesionalno novinarstvo, a tamošnji potkupljeni vlasnici vlastima sklonih medija koji su se bjesomučno okomili na bosanskohercegovački portal, očito ne razumiju da je slobodno i profesionalno novinarstvo temelj demokratije.

Bojim se da su ovakvi ataci samo dio ozbiljnih priprema da se uguši svaki probosanski glas i da se u tišini porobi demokratija u Bosni i Hercegovini. Pozivam OSCE, OHR i sve druge međunarodne organizacije i BH.predstavnike u njima da obrate pažnju na ove atake na slobodu medija i reagiraju podržavajući slobodne i profesionalne novinare Slobodne Bosne.

RAMIZ SALKIĆ, ZASTUPNIK U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE

Velikosrpskoj politici koja je na temeljima ideje o stvaranju velike Srbije u celofanu „srpskog sveta“ sa sadržajem deklaracije srpskog sabora smeta svako ko ukazuje na opasnosti takve politike po mir i stabilnost u regionu.

Politika kojoj je strateški cilj širenje laži u borbi protiv istine suština je djelovanja onih koji zagovaraju formiranje „srpskog sveta“ na zgarištu koje je ostalo nakon izgubljene bitke zvane „Velika Srbija“.

Projekat u čijim temeljima je ugrađen mit da su presuđeni ratni zločinci heroji i da nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica nije počinjen genocid od strane vojske bosanskih Srba.

Onima koji imaju i pokušavaju realizovati ovakve planove smeta svaki slobodnomisleći pojedinac i organizacija zbog čega se ne treba iznenaditi napadima na vašu medijsku kuću jer izvještavate o njihovim planovima, suprotno njihovim željama.

Izostanak podrške je posljedica odnosa u današnjem društvu gdje se ljudi lakše priklanjaju nego što se suprostavljaju u nadi da oni jednog dana neće biti žrtva takvih napada, a hoće prije ili kasnije  kad se odluče podići svoj glas.

Cilj aktuelne politike iz Srbije jeste da svi mi mislimo kao oni a oni koji se drznu da dignu glas protiv laži i politike ugrožavanje suvereniteta Bosne I Hercegovine mira I stabilnosti biće proglašavani islamskim radikalima jer se to najbolje prima na islamofobičnom zapadu.

Zbog širena istine i suprostavljanja politici ugrožavanja mira koja dolazi iz Srbije vi ste ovoga puta meta napada.

Zbog napada koje trpite od strane ideologa „srpskog sveta“ zaslužujete moju podršku u širenju istine o opasnostima po mir i stabilnost u našoj zemlji i regionu od takvih politika.

MAHIR MEŠALIĆ, ZASTUPNIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

Svjedočimo svakodnevnim orkestriranim udarima Aleksandra Vučića i njegovih medija protiv portala Slobodna Bosna. Razlog je jednostavan, ubiti istinu i nastaviti sa velikodržavnim pretenzijama na Bosnu i Hercegovinu i gušenju medija koji se opiru tim planovima.

Svi slobodni mediji u BiH treba da se solidarišu i pruže podršku Slobodnoj Bosni ali i otpor Vučićevim portalima u njihovim bjesomučnim napadima. Tu mislim i na udruženje “BH novinari” koji ne smiju prešutjeti ovu medijsku agresiju i laži iz beogradske kuhinje.

Na kraju, volio bih i da vidim reakciju MVP BiH i ministra Elmedina Konakovića da uputi protestnu notu Republici Srbiji i zaštiti od kleveta i laži sve portale u Bosni i Hercegovini i sve BH novinare i medije.

NEMANJA MILOŠEVIĆ, PREDSJEDNIK GLAS-a, GRAĐANSKE I LIBERALNE SRBIJE

Počelo je juče popodne, očigledno organizovano i dogovoreno. Telefon je prvo počeo da zvoni, jedan, drugi, treći poziv. Sve nepoznati brojevi, većinom sa 064 mreže. Kada se nisam javio na te pozive, počeli su s porukama, neke, najupečatljivije podelio sam na tviteru (niko tu mrežu ne zove Maskovim imenom -x). Bilo je tu svega - svetosavci vernici koji  mi u iskrenom pravoslavnom duhu prete batinama, psuju sve živo i pišaju mi u usta do iskazivanja želje za seksualnim opštenjem sa mojom majkom jer sam "za Zapad, njihov sluga" i slično.

To je mera današnje demokratije u Srbiji. To je mera slobode govora.

To je mera nestanka građanskog društva koje je postalo nepismeno, netolerantno, klerikalno i zatucano. Vučić je za samo tuce godina unazadio Srbiju više nego apisovci, radikali Baje Pašića i boljševici Slobodana Miloševića.

Ne znam ima li nam spasa.

MILIVOJ BEŠLIN, PROFESOR SA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Beogradski autokrata razume bolje od bilo koga od nas značaj medija. Zbog toga je svuda u regionu proširio svoju gebelsovsku hobotnicu. Slobodna Bosna je prva ukazala na opasnost. Zbog toga se našla na udaru! Vučić zna šta postojanjem Slobodne Bosne gubi i šta bi gašenjem Slobodne Bosne dobio. Znaju li to i vaši čitaoci širom regiona i sveta?

IVANA MARIĆ, POLITIČKA ANALITIČARKA

Aleksandar Vučić je najozbiljniji politički igrač u regiji, ali i najbeskrupulozniji. On je od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju već u korjenu zatiru svaki vid kritike lika i djela neprikosnovenog vladara. SNS i Vučić se već godinama spominju u izvještajima vezanim za društvene mreže i to po lažnim profilima na Facebooku i Twitteru kojima žele diskreditirati i ušutkati i ono malo kritičara koji su preostali, a ujedno veličati predsjednika i stranku i time stvarati lažnu sliku podrške voždu.

Koliko detaljno to rade najbolje pokazuje da pozorno prate i situaciju ne samo u Srbiji već i u susjednim državama.Zahvaljujući zloupotrebi državnih kapaciteta za finansiranje trolova, imaju prostora da se obračunavaju i sa neistomišljenicima i kritičarima i iz BiH. To su na svojoj koži osjetila Slobodna Bosna, ali i neki drugi mediji i pojedinci. Kada Vučiću i SNS-u stanete na rep odmah to osjetite po orkestiranom napadu putem društvenih mreža.

Nažalost, on takav kakav je više odgovara većini građana Srbije i međunarodnij zajednici. Stvarna alternativa skoro da i ne postoji, jer je većini opozicije on uzor i pokušali bi raditi isto što i on, a ono malo izuzetaka koji bi nešto i mijenjali nemaju moć za to.

Pošto je posložio neposlušne u Srbiji, ima vremena, kapaciteta i para da se okomi i na neposlušne medije u susjedstvu.

DINKO GRUHONJIĆ, PROFESOR NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NOVOM SADU

Puna podrška za kolege iz Slobodne Bosne, koji se neprestano nalaze na meti Vučićevog režima! Čim je takva situacija, znači da SB svojim pisanjem i te kako žulja režim u Srbiji. Riječima Džordža Orvela: novinarstvo je prst u oko, sve ostalo su odnosi s javnošću.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...