VELIKI DAN ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Vjetrenica na listi prirodnih bogatstava UNESCO-a

Komitet za Svjetsku baštinu UNESCO-a u New Delhiju uvrstio je pećinu Vjetrenica na jugu Bosne i Hercegovine na popis prirodnih bogatstava.

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Komitet za Svjetsku baštinu UNESCO-a u New Delhiju uvrstio je pećinu Vjetrenica na jugu Bosne i Hercegovine na popis prirodnih bogatstava.. To je prva nominacija prirodnog lokaliteta iz BiH. U Ravnom, opštini u kojoj se Vjetrenica nalazi, sa nestrpljenjem su čekali odluku koja se smatra jednako važnom za cijelu zemlju.

Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje, smješten na jugu Bosne i Hercegovine, postaje sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

Vjetrenica je stanište čovječjoj ribici i mnogim endemskim vrstama, te se veliku pažnju posvećuje očuvanju ekosistema. Ture su ograničene na grupe do 50 osoba kako bi se osigurala održivost i zaštita bioraznolikosti.

“Vjetrenica je broj jedan u svijetu u bioraznolikosti s 230 vrsta živih organizama. Turizam ne smije postati masovan, ali se trudimo da svaki posjetioc ima priliku upoznati se s njenim vrijednostima”, zaključio je Baković.

Vjetrenica je zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine, poznata po svojim sedam kilometara dugim kanalima i stalnoj temperaturi od 11 stepeni. Spominje je Plinije Stariji u svom djelu “Povijest prirode” iz 77. godine, a nominirana je i za UNESCO-v popis svjetske baštine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...