NIKŠIĆ I ZVIZDIĆ ISPRAVILI KONAKOVIĆA I FORTU: "Usvajanja Programa reformi nema nikakve veze sa mehanizmom koordinacije!"

Izgleda za početak da kod Trojke ne funkcionira njihov Mehanizam koordinacije, jer će s ovim stavom Nikšića saglasiti NIP-ov Zvizdić.

  • Regija

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Sve što se posljednjih dana čulo u vezi sa Planom rasta prava je slika političke zbilje u Bosni i Hercegovini, a posebno su se iskristalizirali odnosi unutar Trojke koju čine SDP, NIP i Naša stranka. Čak smo rasvijetlili i dio dešavanja u Narodu i pravdi, gdje se Elmedin Konaković ponovo pokazuje kao samostalni strijelac željan krvi iz SDA i Bakira Izetbegovića, a na tom putu država BiH mu je najmanje bitna.

Zato je njegova sumanuta pojašnjavanja oko zaustavljanja Plana reformi morao tumačiti Denis Zvizdić, potpredsjednik NIP-a i član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Naime, prvo su Elmedin Konaković i Edin Forto tvrdili da je do zastoja došlo zbog famoznog Mehanizma koordinacije, a onda je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer Federacije sasvim ispravno pojasnio da je do Radnog tima Vijeća ministara BiH, a da Mehanizam koordinacije nema veze s tim.

“Nadležni Radni tim za Plan rasta NIJE DIO MEHANIZMA KOORDINACIJE”, ustvrdit će Nikšić, a ova tvrdnja potkrijepljena je dokumentima.

Izgleda za početak da kod Trojke ne funkcionira njihov Mehanizam koordinacije, jer će s ovim stavom Nikšića saglasiti NIP-ov Zvizdić.

“Procedura usvajanja Programa reformi u vezi sa Planom rasta za BiH nema nikakve veze sa mehanizmom koordinacije”, poručit će Zvizdić.

Šef mu Konaković 24. jula 2024. kazao je da je "kroz famozni mehanizam koordinacije, koji su sami smislili, omogućili su kantonima da ruše državne odluke". Konaković zapravo samo traži način da SDA optuži za blokade, pri tome još niko u vlasti nije ni pojasnio kako bi BiH uopće dobila 70 miliona eura iz Brisela kad u Budžetu nisu planirana ova sredstva. A, nisu!

Prema usvojenom Budžetu plan inostranih prihoda iznosi nula konvertibilnih maraka, a usvojenim Fiskalnim globalnim okvirom Budžet je zacementiran. Vrijedno je spomenuti da je Globalni fiskalni okvir usvojen u januaru, iako se u decembru 2023. godine znalo za Plan rasta i Plan reformi.

Inače, aktuelni saziv Vijeća ministara BiH u kojem sjedi Elmedin Konaković, ali i Edin Forto koji je slijedio Konakvićevu priču usvojio je odluku o formiranju Radne grupe za izradu Programa reformi u kojoj je navedeno da će Radna grupa “konsenzusom usvojiti Poslovnik o radu”.

alt

Nakon toga, Radna grupa u kojoj su bili i Edin Forto, Nermin Nikšić, kao i Nihad Uk usvojili su Poslovnik koji pripisuje da Radna grupa odluke donosi – KONSENZUSOM.

alt

Inače, prema Ustavu Vijeće ministara BiH nije dužno ispoštovati odluku radne grupe, te može bez njihovog odobrenja poslati famozni Plan reformi, jednako kako je Borjana Krišto to učinilia 30. aprila 2023. godine kada je saopćeno da je "lista skoro u cijelosti usuglašena s prijedlozima Evropske komisije, odnosno više od 97 posto". Tada se Republika srpska protivila i nije dala saglasnost, ali je Plan reformi poslan u Brisel.

Od tada do danas došlo je više od 200 zahtjeva za izmjenama iz Republike srpske, pa se očito Vijeće ministara BiH željelo sakriti iza kantonalnih premijera s pričom da je takvo što podržala i SDA i tako skinuti sa sebe odgovornost za slabljenje države BiH!

Ako to nije tako onda Vijeće ministara može poslati i Plan reformi bez četiri kantonalna premijera, jer im Ustav to omogućuje, ali tada za izdaju snose sami odgovornost, jer im je podmukli plan "svi su na to pristali" propao!

(NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...