TADA IM BH-GAS NIJE BIO SPORAN: "Slobodna Bosna" objavljuje Okolinsku dozvolu za Južnu plinsku interkonekciju koju su podržali kantoni u kojima vlada HDZ

I posljednje informacije pokazuju da se s blokadom nastavlja, jer su tri kantona u kojima vlada HDZ odbila dati urbanističke dozvole za gradnju Južne plinske interkonekcije, a riječ je o HNK, Kantonu 10 i ZHK.

  • Politika

  • 27. Jul. 2024  27. Jul. 2024

  • 3

Projekat Južna plinska interkonekcija je već godinama žrtva nezajažljivog apetita Hrvatske demokratske zajednice i njenog dugogodišnjeg predsjednika Dragana Čovića koji ga koči preko svojih ministara i kantonalnih premijera zbog čega ga je kritikovala američka administracija.

Čović se, vjerovatno kao i Milorad Dodik, nada da će aktuelni američki ambasador Michael Murphy što prije napustiti Bosnu i Hercegovinu kako bi novog ambasadora mogao ubjeđivati da je njegova ideja o tome ko bi trebao graditi Južnu plinsku interkonekciju bolja. A zapravo to i nije neka ideja – cilj je da se posao dodijeli njemu bliskim ljudima, što smrdi na korupciju. Tu namjeru Amerikanci su prozreli i oštro upozorili Čovića i HDZ da tako neće ići. No, u ovoj priči nevini nisu ni Čovićevi partneri u vlasti, a to su stranke Trojke koje preblago reaguju na činjenicu da njihov koalicioni partner koči ovako važan projekat.

I posljednje informacije pokazuju da se s blokadom nastavlja, jer su tri kantona u kojima vlada HDZ odbila dati urbanističke dozvole za gradnju Južne plinske interkonekcije, a riječ je o HNK, Kantonu 10 i ZHK.

NIJE IM SMETAO BH-GAS

A nekada se HDZ-a nije tako borio protiv toga da Južnu plinsku interkonekciju gradi federalna kompanija BH-Gas. Na to podsjeća bivši direktor ove kompanije i koautor zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji Almir Bečarević koji za “Slobodnu Bosnu” kaže da je Ministarstvo okoliša i turizma u Vladi FBiH u junu 2021. godine izdalo Okolinsku dozvolu za projekat gasovoda Južna interkonekcija. Za ovaj gasovod, odnosno na njegovu trasu svi kantoni su dali saglasnost! Posebno je zanimljivo da su četiri kantona - Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski, Livanjski (Kanton 10) i Srednjobosanski učestvovali u kreiranju trase gasovoda, javnim raspravama i svojim saglasnostima na trasu doprinijeli da se dobije Okolinska dozvola. 

“Slobodna Bosna” objavljuje tekst Okolinske dozvole iz kojeg je vidljivo da su svi kantoni podržali investitora BH-Gas da u postupku izdavanja ovu dozvolu dobije na već poznatu trasu gasovoda. Idejni projekat Južne interkonekcije je, također urađen uz potpunu saglasnost ovih kantona i uz aktivno učešće HDZ-a tokom ove dvije faze projekta. 

Okolinska dozvola za Južnu plinsku interkonekciju

Ipak, tri godine poslije novi HDZ-ov ministar prostornog uređenja u Vladi FBiH Željko Nedić odbija da da urbanističku dozvolu, uz obrazloženje da tri kantona nisu dala saglasnost na trasu gasovoda jer gasovoda nema u prostornim planovima ovih kantona! 

Kako to izgleda kada HDZ upravlja kantonima i određuje sudbinu projekata pokazuje I Odluka o “donošenju Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije za period od 20 godina" u kojoj se na strani 87 upravo govori o BH-Gasu kao operatoru transportnog sistema i nosiocu projekta. Kanton 10 ili kako ga HDZ naziva “Hercegbosanska županija” ovu odluku je usvojio prošle godine.

https://www.vladahbz.com/sadrzaj/slike/objave/2023/09/narodne-novine-8.pdf

Bečarević kaže:

“Ovdje se vidi sva neprincipijelnost HDZ-a, jer svi ovi kantoni su dali svoju saglasnost na trasu gasovoda u postupcima za izdavanje okolinske dozvole i idejnog projekta gasovoda. U prostornom planu Kantona 10 još od 2008. godine BH-Gas je označen kao nosilac projekta, a to isto ponovljeno je 2023. godini i sada kao ‘nema u prostornom planu’. Odete na internet i vidite da ima. 

TROJKA ŠUTI

Ujedno, Trojka drvlje i kamenje baca na SDA, DF i SBIH zbog odluke 4 kantona da daju uslovnu saglasnost za Plan rasta. Ovdje 3 kantona odbiju saglasnost za generacijski projekat gasovoda Južna interkonekcija i nije kriv HDZ već prave neke komisije da kao nešto usklađuju, a zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji ne smiju dati na usvajanje na Vladu FBIH. Sada čekam da opet optuže opoziocione stranke da su krive zašto se projekat ne realizuje.

Da uprostim i zaključim - HDZ je putem kantona dao saglasnost za Južnu interkonekciju i da je BH-Gas nosilac, kantoni dali saglasnost na trasu gasovoda, kantoni učestvovali u javnim raspravama i sada nakon 3 godine ne može urbanistička. 

Ovdje se radi o politici i vlasnicima Hercegovine HDZ-u gdje oni na vlasti šute i ne smiju riječi reći protiv HDZ-a. 

Zašto sada Sabina Ćudić ne izađe i ne kaže da HDZ ruši projekat sigurnosti snabdijevanja Kantona Sarajevo gasom i zašto ne kaže da nam HDZ uništava budućnost i bez Aprilskog paketa. 

Ovdje se radi o podaničkoj politici Trojke koja ne smije riječi reći protiv HDZ-a i po cijenu da izgubimo projekat Južne interkonekcije. 

(D. O)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...