STRATEGIJA DODIKA I ČOVIĆA: Zavrtanje plina Sarajevu kao pritisak za južnu i istočnu interkonekciju

Odgovornost za ovu situaciju ne može se više ignorirati. Trojka, kao partner u vlasti, više nema pravo na opravdanja – Dodik odavno ne krije svoje namjere.

  • Politika

  • 14. Avg. 2024  

  • 0

Energokriza u Sarajevu, izazvana obustavom gasa, morala bi konačno otvoriti oči svim političkim subjektima u glavnom gradu. Ovo nije samo puko obustavljanje energije, već perfidna igra moći, usmjerena direktno na Trojku.

Odluka da se prekine dotok plina u Sarajevo jasno pokazuje da je RS spremna koristiti svaki mogući alat za političku dominaciju, dok se u Sarajevu, pod izgovorom iznenađenja, pasivno promatra, piše Etto.

Odgovornost za ovu situaciju ne može se više ignorirati. Trojka, kao partner u vlasti, više nema pravo na opravdanja – Dodik odavno ne krije svoje namjere. Partnerstvo s njim i Čovićem, koje se pokazalo kao igra na sve ili ništa, mora prestati, jer će se u nadolazećim mjesecima ponoviti iste situacije s još većim posljedicama.

Vrijeme je da lideri Trojke, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto, shvate da Dodik nije partner, već politički manipulator koji parazitira na slabostima Sarajeva. Kompromisi s takvim igračima ne smiju postojati, a podanički odnos, kojeg je bilo na pretek otkako su Dodik i Čović nametnuli Trojku kao "muslimanskog" partnera, mora prestati.

Ne smije se zanemariti ni uloga Dragana Čovića, političkog veterana i lidera HDZ-a, koji je u ovoj situaciji vjerojatno imao svoju ulogu. S obzirom na to da je Čović osoba koja drži ključ za diversifikaciju Federacije i smanjenje ovisnosti o plinu iz RS-a, njegov utjecaj se ne smije podcijeniti. Čovićeva želja da kontrolira Južnu plinsku interkonekciju ukazuje na to da je u toku politička igra koja će dodatno pritisnuti Trojku.

Ovo je trenutak kada Trojka mora odlučiti: hoće li se povinovati pritiscima ili će se suprotstaviti i preuzeti odgovornost za budućnost Federacije? Činjenica da je opozicija, koja jedina nudi zakonito rješenje u skladu s američkim zahtjevima, izbačena iz vlasti jer nije "slušala" Amerikance, samo dodatno pojačava ironiju ove situacije.

Dok Dodik i Čović nastavljaju sa svojim igrama moći, najviše će ispaštati privrednici i građani. Trojka se mora suočiti s posljedicama svojih snishodljivih politika. No, odgovornost ne leži samo na njima – visoki predstavnik Christian Schmidt i Ambasada SAD-a moraju preuzeti svoj dio krivice. Njihova odluka da marginaliziraju prodržavni segment u korist separatističko-kriminalnih elemenata pokazala se katastrofalnom. Država je sada paralizirana, a građani će uskoro osjetiti potpuni kolaps kad stigne zima.

alt

Ako međunarodna zajednica zaista želi pomoći Bosni i Hercegovini, neka nametne zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji. Ako su već rušili ustavni poredak, mogu promijeniti jedan zakon. U suprotnom, ostat će jasni kao neprijatelji građana Sarajeva, Federacije i Bosne i Hercegovine. Jer, Nikšić taj zakon nikada neće poslati u Parlament, dok on uživa u udobnosti svojih privilegija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...