KONAKOVIĆ POKAZAO DOKUMENTE: "Komšić i Izetbegović su dio suvereniteta BiH isporučili Srbiji i Hrvatskoj"

"Isporučen je dio suvereniteta policijskih agencija BiH susjednim zemljama", tvrdi Konaković

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2024  28. Jul. 2024

  • 32

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se danas javnosti na konferenciji za novinare u Sarajevu gdje je prezentirao sporazume sa Hrvatskom i Srbijom iz 2011. godine o, kako je rekao, "isporučenom suverenitetu" BiH susjednim državama, za što je direktno optužio Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. 

Kako je rekao, ovi sporazumi pokazuju "koliko su vlasti u BiH bile nonšalantne, nisu znale ili je nešto drugo u pitanju".

MUP RS-a ima pravo prema potpisanom sporazumu sa MUP-om Srbije uspostaviti bilo kakvu saradnju, praviti zajedničke timove, legalno i verificirano od strane BiH, što je usvojeno na oba doma Parlamenta BiH, naveo je Konaković. 

Konaković je rekao i da je dokument potpisao Željko Komšić, a Bakir Izetbegović je glasao za njega. Njih dvojica u to vrijeme bili su članovi Predsjedništva BiH.

"Isporučen je dio suvereniteta policijskih agencija BiH susjednim zemljama", kazao je Konaković.

Prema dokumentu, ako Srbija administrativno na vrijeme najavi posjetu nekog policijskog tima, zabrana istoga bi bila kršenje zakona. Kako Konaković tvrdi, najveća zamka je jer ugovorena strana ima pravo zaustaviti aktivnosti ako je povrijeđen suverenitet. To ne bi bio problem da ta ugovorena strana nije Vijeće ministara BiH te bi, prema tome, za to trebali glasati ministri iz RS-a.

Dokument podrazumijeva i da MUP RS i kantonalni MUP-ovi mogu praviti istrage u kojima se angažuju skriveni istražitelji koji imaju ovlasti na prostoru cijele države BiH. Konkretno, MUP RS ne može prelaziti u istragama administrativnu liniju dok tzv. skriveni istražitelji mogu.

"Možemo i mi tražiti da MUP KS pošaljemo u Beograd, ali Srbija to ne mora prihvatiti. Ovi ljudi su pravili sistem i mi plaćamo cijenu", rekao je Konaković.

On je najavio i kako će na sjednici Vijeća ministara BiH, koja treba biti održana 31. jula, pokrenuti inicijativu da se ovaj sporazum poništi. Ipak, za ovo će biti potreban pristanak ministara iz RS-a.

Konaković je sa saradnicima tokom radne posjete SAD-u učestvovao na NATO samitu u Washingtonu, o čemu je također govorio danas. Poručio je i kako bi uvijek izabrao članstvo u NATO-u nego u EU jer taj put "liječi sve balkanske rane" te je ta sigurnost uslov za razvoj bilo koje ekomomije.

Naveo je i kako će se uraditi sve da se približimo NATO-u, uprkos suprotnom stavu iz RS-a. 

Komentarisao je i obilježavanje 11. jula u Generalnoj skuštini UN-a, te kazao kako je bila besmislena kampanja vlasti u Srbiji.

"Nadam se da će buduće vlasti smoći snage da se poklone žrtvama", dodao je Konaković.

Najavio je posjete u Saudijsku Arabiju, Bahrein, zatim Bled te SAD na Skupštinu Ujedinjenih nacija.

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...