HELEZ O POŽARU KOD SREBRENICE: "Vlasti u RS-u čekaju da vatra ugrozi stanovništvo pa tek onda zovu OSBiH u pomoć"

"Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji", poručio je Helez.

  • Mini market

  • 08. Sep. 2024  08. Sep. 2024

  • 0

Sedmi dan kako je aktivan požar u MZ Luka kod Srebrenice koji se širi prema naseljenom mjestu. Stanovnici su u panici i boje se da požar ne dođe do njihovih kuća.

Mještanin Luke Hamo Zulanović kazao je da je stanje alarmantno.

"Ne možemo pod kontrolu staviti požar. Na terenu je kompletna vatrogasna služba iz Srebrenice kao i načelnik Općine Mladen Grujičić. Dajemo sve od sebe da se požar sanira jer je došao u neposrednu blizinu kuća", kazao je Zulanović.

On navodi da je u selu nepodnošljiv zrak zbog dima.

"Svi smo na nogama i nastojimo da požar bude pod kontrolom. Čitav kanjon Drine gori, od Crnog potoka prema Žepi", istakao je Zulanović.

Prethodnih dana djelovao je helikopter servisa RS, a ovih dana aktivan je i helikopeter Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane Zukan Helez oglasio se na društvenim mrežama kazavši da su tri helikoptera OSBiH angažovana na gašenju požara u manjem bh. entitetu, u općinama Rudo i Srebrenica.

"Odmah po dobivanju odobrenja od Predsjedništva BiH, potpisao sam naredbu o dizanju helikoptera Oružanih snaga BiH. Procedura o angažmanu helikoptera OS BiH za gašenje požara u Ministarstvu odbrane BiH traje nekoliko minuta.
Od prijema odobrenja Predsjedništva BiH do podizanja helikoptera prođe svega nekoliko minuta. Ne razumijem zašto lokalne vlasti u manjem bh. entitetu RS čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo ili njihovu imovinu pa tek onda šalju zahtjeve za angažman helikoptera OS BiH.

U ovakvim situacijama vrijeme je ključno za spašavanje ljudi, njihove imovine i naših šuma. Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji", poručio je Helez.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...