OŠTRE OSUDE STIŽU SA SVIH STRANA: "Odluka Nogometnog saveza BiH van pameti, mogu slobodno ugasiti..."

Dvije odluke se odnose na propozicije takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25.

  • Sport

  • 29. Jul. 2024  

  • 1

Nogometna struka u Bosni i Hercegovini oštro je kritizirala Nogometni savez Bosne i Hercegovine zbog ranije odluke da se igrači iz bivše Jugoslavije proglase domaćim igračima u Premijer ligi BiH.

Ujednačen je stav bh. struke da se time značajno otežava situacija da naši klubovi stvore nove kvalitetne igrače za sebe i repezentaciju BiH.

Savez je otišao dalje. Ali u retrogradnom pravcu, ako je vjerovati struci. Novom odlukom osim igrača iz bivše Jugoslavije, u BiH status domaćih igrača imaju i svi igrači sa pasošem Europske unije.

“Sezona 2023/24 – Odluka o tome da igrači iz zemalja bivše SFRJ nisu stranci. (Objavljeno kasno, kada su već sve ekipe dovele većinu kadra).

Sezona 2024/25 – Odluka o tome da EU državljani nisu stranci. (Objavljeno kasno, kada su već sve ekipe dovele većinu kadra)

Sezona 2025/26 – Očekujem da se donese odluka da bh. igrači budu stranci, a svi ostali da to ne budu. Tako valjda ide slijed odluka.

Zaista treba ugasiti Centar za edukaciju trenera, omladinske pogone, bezveze se neko trudi, troši i bori, jer su u NS/FS BiH domaći igrači nešto što se pokušava skloniti sa terena. Ps. Ako je vama OK što se sedam dana pred početak sezone donose odluka koja pogoduje samo jednom klubu onda ništa!” napisao je Tarik Trbić iz Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

Bivši selektor i trener BiH Senad Kreso također smatra da je nova odluka pogubna.

“BRAVO Komitet za hitnost NFSBiH! Predsjednik Vico Zeljković i njegovi KLIMOGLAVCI Ivan Beus, Irfan Durić, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa.

Oni čine sve za dobrobit bh. fudbala Pa se opet i u narednoj sezoni stranim državljanima u smislu prava nastupa neće se smatrati igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše SFRJ. Plus ova nova “biser” odluka da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Evropske Unije.” napisao je Kreso.

“Odluka da se igrači iz Hrvatske i Srbije u BiH mogu registrovati kao domaći je pogubna za naš fudbal. To će dodatno smanjiti broj kvalitetnih igrača kojim ćemo raspolagati u budućnosti.” naveo je ranije Mensur Dogan.

Savez promijenio pravilo o stranim igračima u PL BiH, donesena i odluka o razigravanju ekipa koje ispadaju

Podsjetimo, na sjednici Komiteta za hitnost FS BiH usvojene su odluke o izmjenama i dopunama propozicija takmičenja za narednu takmičarsku sezonu, kao i lista delegata PL BiH za takmičarsku sezonu 2024/25, saopšteno je na zvaničnoj stranici NS BiH.

Dvije odluke se odnose na propozicije takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25.

Prva odluka se odnosi na model razigravanja ekipa koje ispadaju iz PL BiH u sezoni 2024/25, onih ekipa koje budu plasirane na devetom i desetom mjestu konačne tabele po završetku takmičenja u sezoni 2024/25.

U slučaj da deveto i deseto mjesto na kraju takmičenja zauzmu dva kluba iz istog entitetskog saveza, tada iz PL BiH na kraju direktno ispadaju tri najslabije plasirana kluba.

Ekipa koja bude devetoplasirana na tabeli Wwin lige BiH će razigravati za plasman u PL BiH za takmičarsku sezonu 2025/26 sa prvoplasiranom ekipom iz Prve lige istog entitetskog nogometnog/fudbalskog saveza za sezonu 2024/25, u dvije međusobne utakmice.

Termini utakmica, kao i ekipu domaćina prve utakmice razigravanja će biti određeni žrijebom.

Druga odluka o izmjeni propozicija takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25, se odnosi na status stranih igrača u domaćem takmičenju.

Stranim državljanima u smislu prava nastupa se ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše SFRJ.

U dopuni propozicija se sada nalazi da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Europske Unije.

Inače, nova sezona PL BiH kreće u petak (2. august) kada će se u Gabeli od 21,00 sati sastati GOŠK i Radnik iz Biljeljine.

Titulu šampiona brani banjalučki Borac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...