PRUŽAO JE I PODRŠKU DODIKU ISPRED SUDA BiH: Međunarodna džudo federacija kaznila Nemanju Majdova iz I. Sarajeva...

(...) koji nastupa za reprezentaciju Srbije.

  • Sport

  • 16. Sep. 2024  16. Sep. 2024

  • 0

Međunarodna džudo federacija (IJF) žestoko je kaznila Nemanju Majdova, džudistu koji nastupa za Srbiju, a rođen je u Istočnom Sarajevu.

On je kažnjen zbog kršenja religijskih pravila, konkretno zbog krštenja prilikom ulaska na meč na Olimpijskim igrama.

Pravila IJF-a jasno kažu da je svakom borcu zabranjeno korištenje bilo kakve vjerske, političke ili komercijalne manifestacije na terenu za borbu. Ovo pravilo se odnosi na sve džudiste, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost. U pravilniku IJF-a u dijelu “ulazak i izlazak s borilišta” piše da su “vjerske, političke, lične ili komercijalne konotacije ili manifestacije zabranjene za sve na terenu za borbu”.

Majdov je već bio upozoren od strane IJF-a zbog kršenja ovog pravila, i to dva puta – 2018. i 2022. godine.

Džudista iz Istočnog Sarajeva na svom Facebook profilu objavio je da je primio odluku o suspenziji.

“Prije 15 dana mi je došla odluka da sam suspendovan na pet mjeseci od strane Svjetske džudo federacije (IJF) zbog kršenja njihovih religioznih kodeksa. Tačnije, zbog krštenja pri ulasku na meč na Olimpijskim Igrama.Zabranjen mi je nastup na svim turnirima, kampovima i pripremama.

Istina, u odbrambenom pismu disciplinskog postupka nisam htio da se izvinim zbog krštenja, i naravno da nisam, niti ću ikada, iako nisam ni znao kolika kazna može biti. Gospod mi je dao sve, kako za mene privatno tako i za moju karijeru, i on je za mene broj jedan i ponosim se time. I to se neće promijeniti niti pod kojim uvjetima. Slava Mu i hvala na svemu.

Za mene lično ništa novo, samo nova stranica u mojoj karijeri i jedno novo životno iskušenje. Žao mi je što je tako lijep i težak sport kao što je džudo, pao na ovakve stvari”, stoji u njegovoj objavi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...