TEŠKI DANI ZA VUČIĆA: Demonstracije protiv iskopavanja litija u Srbiji obaraju rekorde, jače su i od...

Arhiva javnih skupova objavila podatke.

  • Regija

  • 30. Jul. 2024  

  • 0

U ponedjeljak je u više mjesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posjećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta, saopćio je Arhiv javnih skupova te zemlje.

Arhiv javnih skupova objavio je, na osnovu svojih podataka, procjenu posjećenost po gradovima, gdje broj u zagradi označava ekvivalent posjećenosti u Beogradu, srazmjerno broju stanovnika:

Aranđelovac: 1.500 (91.000)

Barajevo: 260 (39.000)

Kraljevo: 2.700 (61.000)

Ljig: 400 (179.000)

Šabac: 7.000-7.500 (190.000-203.000)

Sa svojih više od 7.000 učesnika, protestni skup u Šapcu je postao dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine, veći i od Svesrpskog sabora iz juna, ističu iz Arhiva javnih skupova.

Litij jači motiv za izlazak na ulice od izborne krađe, nasilja i Kosova

Poslije rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litija od strane stanovništva Mačve, navode iz ove organizacije.

Posebno napominju da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mjesta u kome se održavaju, od 14 protesta organizovanih ovog ljeta protiv Rio Tinta njih čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu. Također, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od Petog oktobra.

Imajući na umu da se sve ovo dešava usred ljetnjih žega, u sezoni za koju se tradicionalno smatra da je „mrtva“ za održavanje protesta, očigledno je da se rudarenje litija pokazuje kao dosad najjači motiv za izlazak na ulice otkako je u Srbiji ponovo uvedeno višestranačje, jači i od izborne krađe, nasilja i Kosova, ocjenjuju iz Arhiva javnih skupova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...