KARAMATIĆ OTVORENO PRIJETI: "Imamo mogućnost zaustaviti život i u BiH i u FBiH..."

Mašić ima drugačije mišljenje: "Za nas u SDP-u najvažnije je riješiti legalitet izbornog procesa na način da se zaštiti integritet izbornog procesa i da izbore odlučuju građani koji glasuju na izborima."

  • Politika

  • 05. Avg. 2024  

  • 9

Nakon što je Bosna i Hercegovina zbog politike Stranke demokratske akcije (SDA) ostala bez milijardi eura europskog novca, iz Socijaldemokratske partije (SDP), najsnažnije stranke Trojke, poručuju kako neće doći do izmjena Izbornog zakona na način da jedan narod drugome ne bira političke predstavnike, poručuju na RTVHB, medijskom glasilu Čovićevog HDZ-a.

Izmjene Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava ključne su za izgradnju funkcionalne BiH.

-Već desetljećima Hrvatima se nameću politički predstavnici, što je zemlju dovelo u trajnu političku krizu. Ipak, iz SDP-a, najveće stranke Trojke, ne vide problem u nametanju političkih predstavnika Hrvatima, nastavlja novinar u uvodnom prilogu.

"Političkim subjektima poput HDZ-a prioritet je rješavanje takozvanog legitimnog predstavljanja. Kao građanin BiH, problem koji oni vide ja apsolutno ne vidim. Što se tiče SDP-a, ne vjerujem da ćemo ikada moći dogovoriti način na koji oni žele riješiti to pitanje, da bude u izbornom zakonu ili ustavu gotovo nacrtano tko će biti izabran za člana Predsjedništva BiH," izjavio je Damir Mašić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (SDP).

-Ovakav stav bio je tipičan za SDA, ali sada je vidljivo da ni SDP nema bitno drugačiji pristup uvažavanju i operacionalizaciji načela konstitutivnosti naroda, temeljnog ustavnog načela BiH, komentar je novinara na Mašićev istup.

Mario Karamatić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik HSS-a, ističe kako ne vidi mogućnosti za ozbiljnije razgovore o izmjenama izbornog zakona jer u FBiH nema sugovornika za to pitanje.

"Međunarodna zajednica je zadovoljna postojećim stanjem i nema namjeru više pritiskati bilo koga. Što se njih tiče, to je završeno," rekao je Karamatić za RTV Herceg-Bosne.

Marijan Marjanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (HDZ BiH), kaže kako je reforma izbornog zakona jedan od 14 prioriteta za pristupanje EU.

"Ako želimo naprijed, morat ćemo donijeti suštinske izmjene izbornog zakona koje će urediti BiH onako kako je uređena Daytonom i Ustavom," rekao je Marjanović.

Mašić ima drugačije mišljenje: "Za nas u SDP-u najvažnije je riješiti legalitet izbornog procesa na način da se zaštiti integritet izbornog procesa i da izbore odlučuju građani koji glasuju na izborima."

Ovaj stav otvara pitanje prihvaćaju li bošnjačke stranke BiH kao državu triju u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda.

"Svi koji jesu za BiH, onda smo i za to da jedni drugima ne biramo predstavnike. BiH je sastavljena od tri naroda i svih njenih građana", kazao je Marjanović.

Hrvatska politika i dalje ima mogućnosti vršenja pritiska na federalne partnere. "Zahvaljujući izbornom rezultatu koji su nam podarili hrvatski birači, imamo mogućnost zaustaviti život i u BiH i u FBiH. Međutim, to ne možemo uraditi na način da pričamo o izgradnji BiH i tepamo SDP-u," zaključio je Karamatić.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...