BRANISLAV BORENOVIĆ, OTVORENO: Za neodgovorne pojedince iz stranke slijede sankcije, ovo je naša poruka podrške Aleksandru Vučiću…

Rekli smo da je neophodna ocjena ustavnosti poslednjeg zakonskog rješenja o geološkim istraživanjima jer su iz ovih životno važnih pitanja izuzete lokalne zajednice, kazao je Borenović za „Slobodnu Bosnu“.

  • Politika

  • 05. Avg. 2024  05. Avg. 2024

  • 1

Nakon dogovora u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njemačkog kancelara Olafa Scholza oko iskopavanja litija u toj zemlji, s druge strane Drine građani su organizirali masovne demonstracije u nekoliko gradova, jasno poručivši da od toga neće biti ništa.

No, medijsku pažnju u Bosni i Hercegovini privukla je objava Dragane Kljajić, kandidatkinje za odbornka PDP-a u Banjoj Luci, koja je na društvenim mrežama upozorila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se mogao provesti kao bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Uslijedili su brojni medijski napisi, a zbog čega se podigla velika prašina u medijima i što se krije iza svega upitali smo prvog čovjeka PDP-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najnovijim događajima u toj stranci, osudio istupe pojedinaca i najavio sankcije, te otkrio zbog čega je zatražio ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o geološkim istraživanjima.

Svjedočili smo burnoj reakciji vrha PDP-a nakon što su u javnost dospjeli komentari pojedinih članova PDP-a upućeni predsjedniku susjedne Srbije Aleksandru Vučiću zbog dogovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom oko iskopavanja litija u toj zemlji. Zbog čega ste burno reagirali nakon istupa pojedinih članova stranke?

-Naravno da smo se ogradili od neprimjerenih reakcija i tih pojedinačnih objava, a posebno onih koji su izmišljeni, i koji nisu zvaničan stav stranke. Na predstojećim lokalnim izborima PDP će imati gotovo 800 kandidata i ne odgovaramo za lične stavove svakoga pojedinačno, posebno iskazane preko Facebooka i društvenih mreža. Ovakve izolovane slučajeve ne podržavam i svako ko odstupa od zvaničnih stavova partije će biti sankcionisan.

Odbacujemo sve zlonamjerne, izmišljene i tendenciozne natpise Slobodana Vaskovića, koji će biti tužen za sve laži koje je iznosio u svojim tekstovima, pa i u ovom posljednjem.

BRANISLAV BORENOVIĆ O 'BICI' ZA BANJALUKU: 'Što je teže, možda je slađe' | Slobodna  BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / S.S.

Postoji li sukob unutar PDP-a, i je li PDP „orkestrirano napao“ predsjednika Srbije, kako to tvrde pojedini novinari?

-Još jedna bezočna laž i podvala tog Vaskovića. Upravo suprotno. Mnogo puta sam javno rekao i ponoviću i ovaj put, Srbija predvođena Vučićem ima moju i našu veliku i iskrenu podršku. Mnogo su uradili i za Republiku Srpsku, ali i BiH u najtežim vremenima tokom kovida, ogromna medicinska pomoć i besplatna vakcinacija za sve građane Bosne i Hercegovine, nemojte da to tako olako zaboravimo. Kad je teško, Srbija je tu da pomogne. U kontinuitetu, već preko dvije milijarde maraka vrlo korisnih projekata za infrastrukturu, obrazovanje, kulturu u oba entiteta, i Srpskoj i Federaciji BiH.

BRANISLAV BORENOVIĆ, LIDER PDP-a: 'Šta su Milorad Dodik i Osmorka  dogovorili vezano za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj...' | Slobodna  BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / S.S.

A politički uvijek ima jasan stav, zvanične Srbije i njenog predjednika Vučića, puna podrška teritorijalnom integritetu i dejtonskom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. Ajde da se razumijemo, da ekonomski snažna i razvijena Srbija znači i ekonomsko snaženje i razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana pa i Bosne i Hercegovine. Ekonomski gledano, jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera je Srbija, prošle godine od 47 milijardi KM ukupne spoljnotrgovinske razmjene BiH sa Srbijom je skoro 6 milijardi KM, ili 13% od ukupne ekonomske razmjene. Srbija ima najveću prosječnu platu u regionu, već 1.700 KM. Ne mogu da shvatim da to nekome smeta, pa zar saradnja, privredna i svaka druga podrška nije imperativ i za političke predstavnike iz cijele BiH, a ne samo za nas iz Republike Srpske. Složena i teška su vremena pred nama i zato treba spustiti tenzije i graditi mostove saradnje i prijateljstva sa nama najbližima, a to Srbija svakako jeste. Vučić u meni ima veliku i iskrenu podršku, izjavio je Borenović.

Stav Predsjedništva PDP-a gotovo je identičan stavovima ostatka opozicije u Republici Srpskoj oko iskopavanja litija u tom dijelu BiH. Upozoravate na moguće nesagledive posljedice po stanovništo. Zbog čega tražite ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o geološkim istraživanjima?

-Mi smo jasno rekli da su ovo vrlo ozbiljna i osjetljiva pitanja, tiču se zaštite životne sredine i zdravlja ljudi i da nam trebaju najbolji standardi i najbolji evropski ekološki zakoni kako je to u uređenim zemljama definisano. Rekli smo da je neophodna ocjena ustavnosti poslednjeg zakonskog rješenja o geološkim istraživanjima jer su iz ovih životno važnih pitanja izuzete lokalne zajednice, kazao je Borenović za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...