POLITOLOG DAVOR GJENERO O ZABRANI ULASKA VULINU: BiH nije mogla na bolji način blokirati predstavu proširenja "srpskog svijeta" na svoj teritorij, sjetite se što je učinio Vučić...

Ove godine se u Srbiji nije pisalo o 29. godišnjici genocida u Srebrenici, nego o devetoj godišnjici "pokušaja atentata" na Vučića.

  • Politika

  • 06. Avg. 2024  06. Avg. 2024

  • 2

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, otkrio je zbog čega je zabranio ulazak u BiH potpredsjedniku vlade Srbije Aleksandru Vulinu.

-Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje “srpskog sveta”, širi i živi velikosrspku ideju koja podrazumjeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi USA i glavni promotor malignog uticaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg.

U našoj domovini kompleksnog uređenja kojeg nam je donio Dejton teško mu je zabraniti ulazak trajno, a to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine.

Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost.

Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan.

I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman.

Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem, poručio je Konaković.

BEOGRAD OŠTRO PROSVJEDUJE

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije jučer je uputilo notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U noti se izražava nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin trebalo je da na izložbi 'Prebilovci 1941' bude na poziv organizatora , međutim vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku", stoji u saopštenju Ministarstva iz Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije razočarano je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće srpske delegacije na jednom komemorativnom skupu, jer takva odluka nije u duhu, kako navode, dobrosusjedskih odnosa i civilizacijskih tekovina.

"Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Dodaju da takva odluka vlasti Bosne i Hercegovine nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u cijelini.

POGLED IZ HRVATSKE

Slučaj zabrane ulaska u Bosu i Hercegovinu potpredsjedniku srbijanske vlade Aleksandru Vulinu komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ politolog Davor Gjenero.

-Bosna i Hercegovina vjerojatno još godinama neće zaboraviti kako je Aleksandar Vučić iskoristio dobronamjernost i otvorenost na obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, kad je uz pomoć svog represivnog aparata u Potočarima izveo performens "pokušaja atentata na njega", a tu besramnu predstavu i dan danas koristi kako bi samog sebe, sukladno svojoj strategiji pasivne agresije, predstavljao kao žrtvu. Ove godine se u Srbiji nije pisalo o 29. godišnjici genocida u Srebrenici, nego o devetoj godišnjici "pokušaja atentata" na Vučića.

Žrtve Srebrenice u tom vučićevskom "narativu", dakle u brbljariji njegova režima i režimskih primitivnih medija, trebalo bi biti to povijesno stradanje koje se na Potočarima obilježava 11. jula, jer prema tom narativu genocida u Srebrenici niti nije bilo.

Laži BIA-e raskrinkane: Policajci oslobođeni, major OSBiH lažno optužen za

I nakon performensa u Srebrenici, najpoznatiji beogradski "izvedbeni umjetnik" Vučić nije odustao od pokušaja organiziranja takvih performensa, pa je to pokušao ponoviti pred dvije godine, ponovno u julu, nenajavljenim nastupom u Jasenovcu. Vjerojatno poučeni iskustvom iz Potočara, u Vladi RH zabranili su ulaz Vučiću u Republiku Hrvatsku i tako spriječili incident koji je ovaj namjeravao izvesti pod jasenovačkim Kamenim cvijetom Bogdana Bogdanovića.

Iako pripada istoj "estetici" kao i Vučić, Aleksandar Vulin je "izvedbeni umjetnik" daleko nižeg ranga nego njegov uzor, ali u BiH vlastima su posve ispravno procijenili da im njegovi performensi po teritoriju Federacije nisu potrebni. A taktika "zabrane preleta", odnosno uskrata suglasnosti za prelet državnog aviona već je oprobana od strane euroatlantskih saveznika Bosne i Hercegovine, kad je Vučićev saveznik Sergej Lavrov, koji je za razliku od regionalno slavnog Vučića, izvedbeni umjetnik globalne karijere, htio izvesti performen rušenja izolacije Rusije na Balkanu.

Šutnja administracije sjajan je i dostojanstven potez, a Bosna i Hercegovina nije mogla na bolji način blokirati predstavu proširenja "srpskog svijeta" na svoj teritorij, nego što je to učinila, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...