ALARMANTNO, IZ SRBIJE: Indoktrinacija djece u školama u RS-u i Srbiji nije slučajna, dobro pazite šta smjeraju Vučić i Vulin…

No, postoji i prava opozicija u Srbiji. Čine je hrabri političari, ugledni profesori i kulturnjaci, akademski građani i intelektualci. Svi oni žele dobro svojim susjedima, žele modernu Srbiju u EU i NATO savezu, poklanjaju se žrtvama genocida u Srebrenici, nezavisno Kosovo je za njih odavno završena priča, a na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao prijateljsku državu, a njihova politika bazira se na antifašizmu.

  • Politika

  • 13. Sep. 2024  

  • 1

U Srbiji kao i u drugim zemljama postoji vlast i opozicija. Zapravo, Srbija je i po tome posebna zemlja. Naime, s druge strane rijeke Drine postoji „opozicija“ i opozicija Vučićevom režimu. Naime, ova prva, pod navodnicima, ne razlikuje se puno od vlasti koju suvereno u svojim rukama drži Aleksandar Vučić. Ni oni, kao ni Vučić, ne priznaju Kosovo, ne priznaju genocid u Srebrenici i presude Međunarodnog tribunala u Haagu, slave četničke zločince i kolaboracioniste, ne žele u Europsku uniju i NATO savez i ne vide ništa sporno u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

No, postoji i prava opozicija u Srbiji. Čine je hrabri političari, ugledni profesori i kulturnjaci, akademski građani i intelektualci. Svi oni žele dobro svojim susjedima, žele modernu Srbiju u EU i NATO savezu, poklanjaju se žrtvama genocida u Srebrenici, nezavisno Kosovo je za njih odavno završena priča, a na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao prijateljsku državu, a njihova politika bazira se na antifašizmu.

Upravo jedan od takvih oporbenjaka je i Nemanja Milošević, predsjednik GLAS-a, građanske i liberalne Srbije. Milošević je za „Slobodnu Bosnu“ govorio o indoktrinaciji najmlađih, opasnoj politici Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina i razlogu zbog kojeg je zatražio ostavku bivšeg šefa BIA-e.

NEMANJA MILOŠEVIĆ (Foto: Media centar)

U Republici Srbiji vlast je najavila uvođenje nacionalne čitanke za prve i druge razrede osnovnih škola. Vučićeva ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović takav potez opravdava navodnim učenjem o vlastitoj prošlosti i kulturi. U isto vrijeme u bh. entitetu Republika Srpska prema nastavnom planu za deveti razred osnovne škole djeca će, između ostalog, učiti o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali ne kao o presuđenim ratnim zločincima nego kao o herojima. Kako komentirate ova dva poteza vlasti u Beogradu i Banjoj Luci i koliko je opasna indoktrinacija najmlađih uzrasta?

-Indoktrinacija najmlađih uzrasta počela je odavno. Uvođenjem veronauke bez kvalitativne i naučno utemeljene kontrole sadržaja napravljen je prvi korak u pogrešnom pravcu. Nastavilo se sa revizijom udžbenika iz istorije, pre svega kroz ulogu četnika i generala Draže Mihailovića. Dolaskom naprednjaka na vlast ova dva koraka su iskorišćena za dalju indoktrinaciju ne samo najmlađih već i svih uzrasta. Naprednjaci su, ne samo zbog svog neznanja i nepoznavanja sopstvene istorije, nametnuli sopstvene vrednosti bazirane na mitologiziranoj predstavi o sebi i drugima.

Danas se već nalazimo u takvom stanju da, ne samo najmlađi, već većina nacije veruje da nam Evropa nešto duguje, jer smo je vekovima branili (daleko od istorijskih činjenica), da nas ne vole zato što smo nebeski narod, kao i niz sličnih zabluda i konfabulacija koje smo uzeli zdravo za gotovo. I zato se sad prelazi na poslednji korak pretvaranja najmlađih u poslušno oruđe opterećeno nacionalizmom i šovinizmom. Samo naprednjaci mogu obrazovanje načiniti nacionalnim, iako je ono u svojoj biti univerzalno. Samo naprednjaci od saradnika okupatora i zločinaca prave nacionalne heroje na koje novi naraštaji treba da se ugledaju. Kada dovrše tu svoju zamisao, nestaće obrazovanje kao takvo u Srbiji. Više se neće ništa učiti, biće dovoljno da imamo nacionalnu čitanku, svetog Savu i himnu svakog prvog septembra.

Aleksandar Vulin, bivši šef BIA-e, a danas potpredsjednik Vlade Republike Srbije, već duže vrijeme skandaloznim potezima izaziva oštre reakcije u regionu. Vulin niti ne krije da se po njegovim naredbama na graničnim prijelazima Srbije zaustavljaju, provjeravaju i maltretiraju svi oni koji su nepodobni režimu u Beogradu. Najnoviji primjeri su zabrane ulaska u Srbiju bh. glumcu Feđi Štukanu i pjevačici iz Hrvatske Severini. Nedavno ste pozvali i na Vulinovu smjenu. Koji su Vulinovi najveći grijesi, zašto smatrate da treba biti smijenjen?

-Vulin je Vučićev Berija, sa Temua, naravno. Međutim, i takav kakav je, predstavlja opasnost i za region ali još više za građane Srbije. Na svu sreću, zemlje regiona mu uvek mogu uskratiti prelet ili podići sanitarni kordon oko njega. Građani Srbije nemaju taj luksuz, Vulin se prema njima (to jest nama) ponaša kao gospodar naših života. On određuje koga i koliko mogu zadržati na granici, bez ikakve optužnice ili sumnje na krivično delo.

Prosto, može mu se. On deluje kao  izvorni sovjetski KGB aparatčik. Prisluškivao je ruske disidente i opozicionare, slao informacije Putinovom režimu o njima. Ne tako davno, State Department ga je stavio na listu osoba povezanih sa transnacionalnim kriminalom, a verovatno i kao osobu povezanu sa Kremljom po pitanjima koje se tiču nacionalne bezbednosti. Njegove izjave su uvek preko ivice, one reflektuju ono što Vučić želi a ne sme da kaže, a često su takve da nanose štetu i ugled srpskoj državi i svim njenim građanima. Poslednja u nizu, u kojoj je ujedinjenje Nemačke predstavio kao čin osvete zbog poraza u Drugom svetskom ratu je diplomatska svinjarija. I čak i za naprednjake koji igraju sa svim figurama na velikoj šahovskoj tabli, ovo je previše. Zaista bi morao da bude smenjen, ali to se neće desiti. On je važan šraf u naprednjačkoj mašineriji.

Zanimljivo je kako u Srbiji nema novca za udžbenike za svu školsku djecu, ali ima novaca za francuske borbene avione. Podgrijava li Vučić tenzije u regionu stalnim naoružavanjem i najavama obaveznog vojnog roka?

-Pre neki dan je tako Vučić surfovao srpskim budžetom i naleteo sasvim slučajno na milijardu evra. Padaju plafoni po školama u Srbiji ali za Rafale, Migove, raznorazne ofanzivne i defanzivne sisteme uvek ima novca. Nađe se poneka milijarda, čuči u nekom ćošku budžeta. Svaki autokrata radi na militarizaciji društva, ne samo da bi pokazivao mišiće susedima nego kako bi učvrstio svoju vlast i prikazao se kao snažan, beskompromisan zaštitnik države, samim tim najbolji i nezamenjiv. Najgore je što mu ne samo tolerišu već i pomažu u tome Zapadni saveznici, koji kao da ne vide ili ne žele da vide šta radi sa Srbijom i demokratijom. Zapad, usuđujem se reći, sporo uči lekcije iz prošlosti i ne zna onu našu „ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju“.

DVA ALEKSANDRA, JEDAN GLAS

Pretpostavljam da pratite situaciju kada su u pitanju nasrtaji medija pod kontrolom Aleksandra Vučića i armije režimskih botova na nepodobne medije, među kojima je u samom vrhu „Slobodna Bosna“. Je li vam poznato da postoji ijedna demokratski uređena moderna zemlja u kojoj predsjednik gotovo svakodnevno komentira pisanje medija iz druge države kao što to čini Vučić, analizirajući tekstove „Slobodne Bosne“. Što je to što Vučića najviše „žulja“?

-Pre svega, želim da izrazim moje poštovanje prema "Slobodnoj Bosni" i hrabrosti koju pokazujete, pisanjem o temama o kojima mnogi ne smeju ni da prozbore i što dajete prostor ljudima koji su u Srbiji u medijskoj blokadi. Vučićeva pasija su mediji, preko njih je došao na vlast, preko njih opstaje na vlasti i priprema opet preko njih doživotnu a možda i naslednu vlast. Zato ga žuljaju disonantni tonovi a pre svega istina koju iznosite i zato ga posebno žulja "Slobodna Bosna". Vi ste svetionik čiju bi svetlost trebalo da slede i drugi mediji u regionu. Nekad su i  neki mediji u Srbiji bacali svetlost daleko, da parafraziram stihove EKV, ostaje nam da se nadamo da će tako biti u budućnosti.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...