PREMIJER KOSOVA ALBIN KURTI: Albanaca na Kosovu je oko 93%, nemamo problema sa Srbima kojih je na Kosovu…

-Sa Srbima dobro sarađujemo, kazao je Kurti.

  • Regija

  • 06. Avg. 2024  06. Avg. 2024

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti upitan je u Skoplju o izjavi zamjenika premijera Sjeverne Makedonije za odnose među zajednicama, Ivana Stoiljkovića, koji je, kako se navodi, rekao da kosovska vlada terorizira Srbe.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa makedonskim premijerom Hristjanom Mickoskim, kazao da nije obaviješten o ovoj izjavi, ali je ukazao na prava koja uživaju Srbi.

„Ovu izjavu nisam ni čitao, ni čuo. Jedino što mogu da kažem je da je tačno da nisam premijer samo Albanaca na Kosovu. Albanaca je oko 93%, ali imamo oko 4% Srba, pored ostalih manjina, Bošnjaka, Turaka, Aškalija, Egipćana, Roma. Imamo i nešto Hrvata i Crnogoraca i sa svima njima sarađujem“, rekao je Kurti.

Nakon što je pomenuo mjesta u Skupštini i druga prava, rekao je da na Kosovu ne postoje međuetnički problemi. Međutim, kazao je da postoji „jezička barijera“.

„Imamo izazov koji dolazi sa našim sjevernim susjedom. Ne mogu da kažem da na Kosovu postoji međuetnički problem. Postoji jezička barijera, jer godinama, u ovom vijeku, sve manje Albanaca zna da govori srpski, dok je moja generacija među posljednjim koja je u školi učila srpsko-hrvatski. Dakle, postoji jezička barijera, ali ne bih rekao da postoji međuetnički jaz“, rekao je Kurti.

-Sa Srbima dobro sarađujemo, kazao je Kurti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...