VODA DOŠLA DO GRLA: Milica Ristović Krstić nervozna zbog istrage, negira optužbe od strane svog zamjenika...

Optužbe stižu od njenog zamjenika, ali i ministra vanjskih poslova BiH.

  • Mini market

  • 07. Avg. 2024  

  • 0

Osam godina nije bilo Savjeta, i u tom periodu doneseno je najviše Pravilnika koji i danas važe, rekla je Milica Ristović Krstić, direktorica Instituta za metrologiju BiH, gostujući na RTRS-u.

Optužbe stižu od njenog zamjenika, ali i ministra vanjskih poslova BiH.

- Haris Memić iznio je niz optužbi na moj račun. Naravno da od toga ništa nije istinito, demantovala sam ga u svim tim stvarima, što pokazuje da je sve što je on iznio samo plod njegove mašte, kazala je Ristović Krstić.

Optužbe idu u pravcu da je Pravilnik pisan prema standardima određenih kompanija pod kontrolom Igora Dodika.

- Pravilnik je pisan isključivo sa najnovijim tehnologijama. Piplimetri koji su do sada bili na tržišti ne ispunjavaju uslove, mi želimo one najnovije generacije. Sa novom tehnologijom nema muljanja, i to bi trebao biti interes svim medijima, ali i oglašivačima, rekla je Ristović Krstić.

Gledanost u BiH više nema ko mjeriti nakon što je jedina agencija koja je to radila 10 godina "AM" izgubila certifikat o odobrenju tipa mjerila.

U međuvremenu Haris Memić, zamjenik direktorice Instituta za mjeriteljstvo Milica Ristović-Krstić (SNSD), optužuje nju za nepoštovanje zakona i o tom pitanju je poslao dopis nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Naime, novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.

Memić također ističe da "podzakonski akti objavljeni u oktobru prošle godine nisu bili razmatrani od strane Vijeća za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, koje je imenovalo Vijeće ministara BiH, što je obaveza prilikom donošenja podzakonskih akata u oblasti zakonskog mjeriteljstva".

Dodaje i da postupak donošenja podzakonskog akta o mjerilima gledanosti nije razmatran unutar Instituta, niti su na tome radili eksperti Instituta za mjerenje vremena, te postavlja pitanje ko je zapravo autor tih akata.

"U međuvremenu je direktorica Instituta na portalu e-konsultacije dala na javnu raspravu novi akt koji je veoma bitan, jer se odnosi na imenovanje i potvrđivanje kompetentnosti tijela koje provode zakonske verifikacije mjerila, koja se nalaze u zakonskom mjeriteljstvu, gdje se između ostalih nalaze i mjerila gledanosti. Iako je način donošenja podzakonskih akata iz oktobra 2023. godine problematizovan i kroz pokretanje sudskih procesa, to nije spriječilo direktoricu Instituta da nastavi raditi na isti način kao i ranije te ovako bitan podzakonski akt dati u javnu raspravu prije nego što se o istom izjasnilo Vijeće za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine", kaže Memić.

On dalje navodi da posljednji podzakonski akt nije razmatran ni na Kolegiju Instituta, pri čemu mu je onemogućeno da djeluje u svojstvu zamjenika direktora Instituta, a akt je dat na e-konsultacije.

"Kako posljednji podzakonski akt nije razmatran ni na Kolegiju Instituta, pri čemu mi je onemogućeno da djelujem u svojstvu zamjenika direktora Instituta, a isti je dat na e- konsultacije, bio sam primoran da djelujem kao fizičko lice i dam svoje komentare preko e- konsultacija kako bi barem na taj način spriječio štetu našoj instituciji i drugim zainteresovanim stranama, jer se predmetnim nacrtom podzakonskog akta nastojalo pogodovati tijelima koja nisu u mogućnosti zadovoljiti propisane kriterije za imenovanje laboratorija za mjerenje (obavezna akreditacija) u skladu sa trenutno važećim aktom (oblast mjerenja gledanosti)", navodi Memić.

Memić kaže da na očigledne nezakonitosti direktorice ne može djelovati.

"Na ovaj način se umanjuje značaj državnog Instituta kao da ne postoji, odnosno da je za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine zadužen entitetski zavod što u konačnici predstavlja cilj ovakvih politika. Na navedene nezakonitosti mogu djelovati kao član Vijeća za mjeriteljstvo BiH, što sam radio kroz davanje svojih mišljenja u kojima sam se protivio ovom načinu rada, ali kako se moj rad u Vijeću za mjeriteljstvo BiH zasniva u svojstvu nezavisnoga eksperta kojeg je imenovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i na poziciju zamjenika direktora Instituta, smatram svojom obavezom da vas o svemu detaljnije obavijestim", skreće pažnju Memić.

Podsjetimo, nijedna agencija ne vrši mjerenje gledanosti TV programa, što izaziva brojne finansijske probleme za televizije i marketinške agencije.

„Slobodna Bosna“ je u skladu za propisima zatražila informacije o predmetu od Tužilaštva BiH i SIPA-e, u kojoj fazi je predmet krivična prijava Audience Mesaurement d.o.o. protiv direktorice Instituta za mjeriteljstvo.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigao je odgovor na naš upit.

Također, odgovor je stigao i iz Tužiteljstva BiH.

-Poštovani, Predmet je u radu. Vrše se provjere navoda iz prijave. S poštovanjem,

 Odjel za odnose s javnošću

Tužiteljstva-Tužilaštva BiH.

*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Ovom objavom ne prejudicira se ishod kaznenog postupka i ne narušava princip presumpcije nevinosti. Svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja (članak 3. stavak 1. ZKP-a BiH), poručili su iz Tužiteljstva BiH u odgovoru za “Slobodnu Bosnu”.

Podsjetimo, Milica Ristović Krstić, kadar je Dodikovog SNSD-a i bivša je ambasadorica BiH u Grčkoj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...