„SB“ INTERVJU / ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, ZASTUPNIK U PARLAMENTU BiH: Vulina je trebalo uhapsiti čim je prešao granicu, Vučićevim namjerama možemo se suprotstaviti samo na jedan način…

-Vulin je očit primjer da Vučić oko sebe okuplja nedorasle poslušne kadrove koji su podesni za političku manipulaciju, kazao je Mehmedović.

  • Politika

  • 09. Avg. 2024  

  • 1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Naprijed, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnim političkim temama. Komentirao je slučaj odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, upozorio na opasne namjere režima u Beogradu te otkrio kakav plan ima s novoosnovanom političkom partijom nakon napuptanja SDA.

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodnu potjernicu za Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Potjernica je na snazi i raspisana je nakon što je Galić od prošlog mjeseca u bjekstvu, kada je izbjegao hapšenje u policijskoj akciji "Kings" nakon što je osumnjičen za krivična djela koja mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH. Činjenica je da Galić ima dvojno državljanstvo - bosanskohercegovačko i hrvatsko, te je sasvim izgledno da ga susjedna država neće izručiti, no domaća javnost svjedoči nesvakidešnjem raspletu. Ministri iz reda hrvatskog i srpskog naroda u Vijeću ministara BiH ne dozvoljavaju njegovu smjenu čime bi bjegunac Galić izgubio benefite i pravo na mirovinu. Kako komentirate ovaj slučaj i treba li intervenirati visoki predstavnik Schmidt?

-Galić je sada bjegunac od pravde i za njim je raspisana potjernica. On mora odgovarati za ono za šta je osumnjičen i za šta će očekivano biti i optužen. No, to je jedna strana ovog slučaja i vratit ću se na nju, međutim smatram da ovdje postoje i drugi elementi koji u potpunosti narušavaju djelovanje sistema u BiH te otkrivaju brojne nedostatke i zloupotrebe. Galić nije sam pobjegao, niti je ovaj skandal očito izoliran slučaj. Podsjetit ću vas da sam uputio službenu pritužbu na rad direktora Državne agencije za istrage i zaštitu gdje od Nezavisnog odbora tražim da se utvrde sve činjenice vezane za bjekstvo i neopravdan izostanak s posla Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e.

Također, potrebno je utvrditi sve činjenice u vezi s postupanjem direktora SIPA-e Darka Ćuluma, odnosno da li je direktor preduzeo sve zakonom utvrđene mjere vezano za radnopravni status Zorana Galića, kao i da Nezavisni odbor utvrdi da li je u ovom slučaju direktor Darko Ćulum eventualno odgovoran za povredu službene dužnosti u skladu s čl. 3st. 1. tač. d. Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine. Također sam Nezavisnom odboru uputio akt, kojim ih podsjećam na odredbe Zakona koje krši Nezavisni odbor na čelu sa Enesom Obralijom. Očito je da im je stalo više do vlastitog komoditeta nego do zakonitosti u radu, čime šalju vrlo negativnu poruku da se korupcija uvukla i u policijski sistem, počev od rukovodilaca.

IZ TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE NI RIJEČI: Zoran Galić je već 18 dana u  bijegu | Slobodna BosnaZORAN GALIĆ (Foto: Arhiv)

Visoki policijski službenik osumnjičen za korupciju je pobjegao, to se nije moglo dogoditi bez zloupotrebe položaja, i niza drugih krivičnih djela koja očito nije počinio samo Galić.

Na drugoj strani Galić kao i drugi osumnjičenici, pa i osuđenici sa hrvatskim pasošem koriste ovu, da tako kažem, rupu u zakonu, odnosno rupu u saradnji između BiH i Hrvatske te izbjegavaju, nadam se privremeno, proces u kojem će neumitno odgovarati za svoja djela. Sramotno je ono što su uradili pojedini ministri u Vijeću ministara spriječavajući njegovu smjenu, ali je još gore ukoliko se dozvoli da ovaj skandal prođe nekažnjeno i oni koji su pomogli Galiću svojim djelovanjem ili nedjelovanjem izmaknu pravdi i procesu.

Kakva je to poruka i kakvo je to pravosuđe i policija ako im se ovo može dogoditi?

-Vijeće ministara BiH ne samo da treba smijeniti Galića, nego i u najmanji ruku suspendirati Ćuluma dok se ne utvrdi njegova odgovornost u ovom slučaju. Naravno da nadležni moraju problematizirati rad i Nezavisnog odbora.

VULIN I PORED ZABRANE STIGAO U BiH: 'Neka se oni raduju svojoj pakosti, ali  ja sam danas sa svojim narodom' | Slobodna BosnaALEKSANDAR VULIN U HERCEGOVINI (Screenshot)

Nedavno smo svjedočili još jednoj nesvakidašnjoj diplomatskoj situaciji. Naime, potpredsjedniku vlade Republike Srbije Aleksandru Vulinu zabranjen je prelet preko teritorija BiH, no on je usprkos takvoj odluci bh. vlasti stigao u Hercegovinu, a onda je omalovažavao i vrijeđao bh. vlast. Treba li, nakon svega, Vulinu zabraniti ulazak u BiH i proglasiti ga personom non-grata?

-Vulina je trebalo uhapsiti čim je prešao granicu zbog otvorenog kršenja zakona BiH o zabrani negiranja genocida. Od te priče o zabrani ulaska znamo da nema ništa jer je za to nema političke saglasnosti, ali ja smatram da u slučaju Vulina ne treba petljati politika nego pravosuđe. Vulin je očit primjer da Vučić oko sebe okuplja nedorasle poslušne kadrove koji su podesni za političku manipulaciju.

Također, godinama svjedočimo dvojakoj politici vlasti susjedne Srbije prema Bosni i Hercegovini. Dok se, s jedne strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi ministri javno zalažu za očuvanje Daytonskog sporazuma, s druge strane svjedočimo tzv. Svesrpskom saboru i odlukama u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska. Kako gledate na poteze koje vuče predsjednik Srbije kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini?

-Srpska politika prema BiH je, to je već svima jasno, nepromijenjena - njihov je cilj rušenje države BiH i stvaranje velike Srbije. U suštini na sceni je sve ove godine provedba sporazuma iz Karađorđeva. Povremeno ponavljanje mantre o poštivanju Dejtona od strane Aleksandra Vučića je samo namijenjena ušima međunarodne zajednice, dok je politika Srbije, a po njoj i politika vladajuće stranke u entitetu RS aktivno antibosanska, antidejtonska i antieuropska. Srbija štiti ratne zločince, osuđenike, slavi genocid i njegove izvršitelje, ne poštuje institucije BiH, otima našu imovinu i odbija priznati granice, podržava rušenje Dejtona i mira u BiH podržavajući Dodikove nezakonitosti. To je samo dio politike koji perfidno, ali kontinuirano provodi Beograd. Koordinirane aktivnosti provodi sa Zagrebom, što jasno pokazuje i Milanović. Potrebno je graditi odbrambenu sposobnost BiH i njenih institucija i čuvati mir.

POTPUNO RAZOTKRIVANJE / HLADAN TUŠ IZ BEOGRADA, ZAGREBA I SARAJEVA: Dodik i  Vučić bez toga ne postoje, ovo je prava istina o svemu… | Slobodna BosnaMILORAD DODIK I ALEKSANDAR VUČIĆ (Foto: Agencije)

Nakon burnih događaja i stranačkih izbora napustili ste SDA i osnovali vlastitu političku partiju Naprijed!, Jeste li zadovoljni rastom i razvojem stranke u proteklom razdoblju i po čemu se ta mlada politička organizacija razlikuje od SDA za čijim kormilom je i dalje Bakir Izetbegović?

-Pokret i stranka Naprijed su istinska alternativa neuspjeloj, umornoj i bezidejnoj politici trenutne i pozicije i opozicije u BiH. Svakog dana sve više građana nam se pridružuje, jer osjeća da ovo stanje apatije, defanzive i regresije ugrožava ne samo državu, već budućnost njihove djece kao i sadašnjost u kojoj živimo.

Ljudi su svjesni da podjele, nerad, nesposobnost i nepoštenje nisu put kojim će osigurati mir i normalan život, a to je ono što im se godinama nudi. Nije to više ni pitanje samo stranaka nego cijele strukture i mreže koja je kroz različite stranke i strukture koristila državu samo za ličnu korist. Naprijed je nova politička snaga koja okuplja sposobne i poštene, realizirane patriote kojima su država i njeni građani na prvom mjestu i koji neće sklapati truhle kompromise da bi se smjestili u fotelje i napunili svoje džepove.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...