RAMIZ SALKIĆ ALARMIRA: "Građani su žrtve u RS-u; Trojka ne razumije težnje naših komšija"

Povodom ovog prijedloga vraćanja himne i grba održane su javne rasprave. Salkić ističe da ove rasprave nemaju nikakvu funkciju jer će vlast učiniti ono što je naumila, vratiti diskriminatorna obilježja.

  • Politika

  • 09. Avg. 2024  09. Avg. 2024

  • 0

Narodna Skupština RS namjerava da vrati simbole, himnu „Bože pravde“ i grb Nemanjića, iako je Ustavni sud ove simbole označio kao neustavne. Međutim, to ne predstavlja nikakav problem za srpske političare iz bh. entiteta RS koji nastoje na svaki način da prkose odlukama Ustavnog suda BiH.  O ovoj temi ali i drugim aktuelnostima govorio je Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS za Hayat.

Salkić se osvrnuo na posljednje aktivnosti ambasade SAD koja se često oglašava po pitanju stanja u bh. entitetu RS povezujući takvo stanje sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom.

"Građani su žrtve u RS, Bošnjaci zbog separatističke politike a Srbi zbog totalne izolacije entiteta. Jasno je da je entitet u ozbiljnoj izolaciji zbog Dodika. To što radi ambasada SAD predstavlja jedinstvenu aktivnost koju provodi neka ambasada ili organizacija", govori Salkić.

Narodna skupština RS nastoji da usvoji odnosno da vrati korištenje neustavnog grba Nemanjića i himne „Bože pravde“. Ovi simboli i himna su od strane Ustavnog suda BiH proglašeni neustavnim ali vlast u RS pokušava da ih ponovo vrati u opticaj.

"Neprihvatljivo je to što je predloženo jer se vraćaju diskriminatorna obilježja. Zakon će biti usvojen jer je takvo opredjeljenje skupštine da se usvajaju rigidni propisi. Što su propisi gori to su za njih bolji. Srpski predstavnici se takmiče ko će predložiti rigidniji prijedlog vrijeđajući Bošnjake i BiH", navodi Salkić.

Povodom ovog prijedloga vraćanja himne i grba održane su javne rasprave. Salkić ističe da ove rasprave nemaju nikakvu funkciju jer će vlast učiniti ono što je naumila, vratiti diskriminatorna obilježja.

"Ko će dati primjedbe? Ako i razumni građani dođu na ove javne rasprave, primjedbe ne bi bile prihvaćene. Dakle, ovdje je bila bespotrebna rasprava jer će skupština usvojiti šta se predloži", kaže Salkić.

Svesrpski sabor je trasirao put politike Srbije i RS u budućnosti. Salkić ističe kako je to samo jedan prilagođeni dokument Memoranduma 1 i 2 u ovim mirnodopskim vremenima. Dodaje da podrška u Skupštini Srbije ovom dokumentu govori sama za sebe.

"Srpski sabor koji je proizveo Deklaraciju je trasirao put kako će se voditi politika Srbije i RS . Deklaracija je antidaytonska. Zagovara rušenje BiH, tretira RS kao državu, ima ambiciju da objedini RS i Srbiju. To je jedan antidržavni dokument koji je prošao ispod radara u BiH. Blage reakcije međunarodne zajednice. A oni koji zauzimaju bošnjačke pozicije, koji su u koaliciji sa Dodikom, nisu ni reagirali. Oni ne razumiju težnje naših komšija. Ovo je produženi dokument SANU-a, Memoranduma 1 i 2, te predstavlja samo jedan prilagođeni domument za mirnodopsko realizovanje ratnih ciljeva. Podrška u srbijanskoj skupštini pokazuje da je većina na tragu Miloševićeve Srbije i srpskog svijeta. Suština svega toga je narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", kaže Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...