EVO KO JE VUČIĆEV POTRČKO KOJI HRVATE ZOVE USTAŠAMA: Jedino Kaštelane naziva četnicima

U gotovo polusatnom predavanju iz ‘historije’, Vulin je na ‘provučićevoj’ televiziji Pink isticao da je ‘Njemačka ustašama dva puta dala državu’.

  • Regija

  • 10. Avg. 2024  

  • 0

Kada je u programu srpskog TV Pink-a izgovorio: “Aleksandar Vučić uvijek misli ono što govori”, Aleksandar Vulin nije ni slutio da će njegova umotvorina, u maniri TV junaka sarajevskih nadrealista, još dugo odzvanjati beogradskim šankovima kao vrhunska šala.

Aktuelni potpredsjednik Vlade Srbije zbog svojih istupa u medijima postao je predmet ismijavanja srpske, ali i regionalne građanske javnosti, Vulinove riječi redovito dosežu nivo internetskog memea, piše Dnevno.hr.

Političara čiju su karijeru obilježile brojne afere i ispadi mnogi u Beogradu smatraju potrčkom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Poznat kao zagovornik tzv. ‘srpskog sveta’ te bivši šef Bezbednosno – informativne agencije (BIA), kojeg su Sjedinjene Države primorale da odstupi s dužnosti, u februaru je sve Hrvate proglasio ustašama. U gotovo polusatnom predavanju iz ‘historije’, Vulin je na ‘provučićevoj’ televiziji Pink isticao da je ‘Njemačka ustašama dva puta dala državu’.

Svi su Hrvati ustaše, a Kaštelani – četnici

Upitan da komentira izjavu ministra vanjskih poslova RH Gorana Grlića Radmana, koji je srbijanskog predsjednika Vučića opisao kao ‘trabanta i satelita Rusije’, Aleksandar Vulin je za TV Pink izjavio: “Nije to izjava Radmana, niti je Hrvatska ikada bila samostalna u svojoj vanjskoj, pa ni unutarnjoj politici” rekao je Vulin te dodao kako je Njemačka naložila hrvatskim vlastima da to kažu ili, kako je rekao, da su Hrvati barem mislili da bi Njemačka voljela da to kažu.

Hrvatska sebe doživljava kao regionalnu silu i ona misli da je zadužena za Balkan, da je ona ovdje nekome šef i da je ona ta koja treba Srbiji da kaže kako se treba ponašati, bez obzira što je Srbija veća, a sada već i uspješnija zemlja od nje; da to kaže Bosni i Hercegovini i svima ostalima; pokušavaju da to kažu i Slovencima iako su (obje zemlje, op. a.) članice NATO-a i EU-a. Hrvatska misli da je ona kapo. Ona voli logore. Njima se sviđa ideja logora. I vole da su upravnici logora. Ali nisu. Ja znam da bi oni to voljeli. Uostalom, ’41. su dobili NDH od Njemačke, ’91. su dobili NDH od Njemačke, tako da bi oni i sada htjeli da nastave tu svoju politiku”, kazao je Vulin na TV Pink

No, skandalozni političar tu nije stao u vrijeđanju Republike Hrvatske pa je priču proširio i na građane Zagreba. “Znate što, kad mi nađete grad koji je iskrenije i srdačnije dočekao Hitlerovu vojsku od Zagreba, ja ću vam reći da je Hrvatska najbolja zemlja na svijetu. Nitko nije bio sretniji kad je vidio Nijemce u svojoj zemlji”, izjavio je Vulin. Voditelj jutarnjeg programa podsjetio je Vulina da je hrvatska priča o Vučiću počela paljenjem karnevalskog Krnje u Donjim Kaštelima te dodao: “Gdje su inače svi bili četnici pod vodstvom nadvojvode, zamjenika popa Đujića.” Vulin se, očekivano, nadovezao na njegov komentar.

Pazite, najveći doček tijela ubijenog kralja Aleksandra bio je u Splitu i nije on organiziran iz Beograda, nego su Splićani, Dalmatinci, dočekali svog viteškog kralja. Ideja srpstva – precizno govorim – je bila veoma jaka u tom dijelu Dalmacije. E sada, to su ljudi čiji potomci moraju dokazivati da nisu Srbi, da su oduvijek bili ‘na pravoj strani svijeta’, hoću reći, da su bili – ustaše. Ustaše pale lutke Aleksandra Vučića. Ne građanski Hrvati, nego ustaše. I čitava politika Hrvatske jest nastavak ustaštva, a ono što govori Radman je nastavak politike NDH”, kazao je Vulin.

Počeo kao novinar

Aleksandar Vulin rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Manje je poznato kako svoj radni vijek ovaj političar započinje kao novinar. Tako piše kolumne za listove: ‘Svet’, ‘Nacional’, ‘Centar’, a kasnije postaje politički komentator beogradskog Radio Indeksa te odgovorni urednik sedmičnika Pečat.  Političku karijeru počeo je u Savezu komunista – Pokret za Jugoslaviju (SK- PJ), gdje je došao do mjesta glavnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL), u kojoj je bio glasnogovornik, kao i zamjenik predsjednice Direkcije JUL-a. Bio je i predsjednik Jugoslovenske revolucionarne omladine.

Nakon srpskih parlamentarnih izbora održanih u aprilu 2016. godine ostao je na funkciji ministra za rad, da bi u junu 2017. godine, kada je umjesto Aleksandra Vučića na čelo Vlade Srbije došla Ana Brnabić, postao ministar odbrane. Kako Vulin nije služio redovan vojni rok u vrijeme kada je to bila zakonska obaveza, ističući da je vojne obaveze bio oslobođen zbog problema s vidom, u martu 2019. godine prijavio se na petnaestodnevnu vojnu obuku.

”Svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja“, poručio je Vulin prije odlaska u kasarnu.

U oktobru 2020. godine, u drugoj Vladi Ane Brnabić, postao je ministar unutrašnjih poslova. U Vladi Srbije koja je formirana dvije godine nakon, nije dobio funkciju, da bi početkom decembra 2022. godine bio imenovan za direktora srpske Bezbednosno informativne agencije (BIA).

“Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju. Možda je nekom izgledalo da je popustio pred silom i pretnjama, ali Aleksandar Vučić je čovek koji sluša i voli samo Srbiju”, rekao je tada Vulin za Večernje novosti.

U julu 2023. godine, Vulin se našao pod američkim sankcijama, na teret mu je stavljena umiješanost u “organizirani kriminal, trgovinu narkoticima” te da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću kako bi se njegove “ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, objavio je N1. Početkom maja 2024. godine postao je potpredsjednik nove Vlade Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...