VLAST SE SAKRILA: Demonstranti u Beogradu blokirali prugu na dvije željezničke stanice, danas će biti...

Glavni zahtjev demonstranata je usvajanje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

  • Regija

  • 11. Avg. 2024  11. Avg. 2024

  • 0

Demonstranti koji su se okupili sinoć na protestima u Beogradu zbog najave otvaranja rudnika litija u dolini Jadra rudarske kompanije "Rio Tinto" blokirali su pruge na željezničkima stanicama Prokop i Novi Beograd.

Nakon obraćanja na protestu na Terazijama, nekoliko desetina hiljada okupljenih uputilo se ka mostu Gazela, gdje su se podijelili u dvije kolone koje su se uputile ka željezničkim stanicama.

Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja "Ne damo Jadar", izjavio je da im je cilj da blokiraju željeznički saobraćaj do daljnjeg.

Pozvao je organizacije i udruženja koja su učestvovale u organizaciji protesta u prethodnom periodu da blokiraju i druge željezničke tačke u Srbiji. Prema njegovim riječima, danas će biti blokirano još tri do pet tačaka, prenosi Anadolija.

Dio građana samoinicijativno je blokirao moto-put kroz Beograd, ali nije poznato da li će nastaviti s blokadom.

Glavni zahtjev demonstranata je usvajanje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

Današnji protest u Beogradu je organizovan poslije isteka roka od 40 dana koliko je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) dao Vladi Srbije na protestu u Loznici, da donese ovaj zakon.

"Nećeš kopati" uzvikivali su okupljeni koje su organizatori više puta pozivali da ostanu mirni i ne nasjedaju na provokacije.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...