OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Bosna i Hercegovina ispred Srbije i Hrvatske, velika financijska injekcija za bh. klubove...

Plasmanom u novu rundu europskih takmičenja dva bh. kluba podebljat će bankovne račune s milionskim iznosima, koji uključuju nagrade od UEFA-e za prolazak, ulaznice, TV prava i marketinški dio kolača.

  • Sport

  • 16. Avg. 2024  

  • 0

Drugi put zaredom i drugi put u povijesti bh. nogometa, Bosna i Hercegovina će imati predstavnika u grupnoj fazi UEFA-inog takmičenja. Nakon što je prošle godine Zrinjski igrao u Konferencijskoj ligi, ove godine je europsku jesen osigurao Borac.

Banjalučani će igrati play-off Europske lige protiv Ferencvaroša, a ispadnu li očekuje iz grupna faza Konferencijske lige.

U igri za Konfencijsku ligu je i Zrinjski koji je sinoć izbacio Botev Plovdiv i osigurao play-off ovog takmičenja gdje će igrati dvije utakmice protiv portugalske Vitorije Guimaraes.

Srbija ima dva sigurna kluba za jesen u Evropi. Crvena zvezda protiv Bodo/Glimta igra play-off Lige prvaka dok TSC Bačka Topola u play-offu Evropske lige odmjerava snage s Maccabijem iz Tel Aviva.

Što se Hrvatske tiče, siguran do decembra u Evropi je GNK Dinamo Zagreb. Modri će u play-off-u Lige prvaka igrati protiv azerbejdžanskog Qarabaga.

Ukoliko pogledamo samo klubove koji su do sada igrali kvalifikacije (Zvezda, TSC i Dinamo se tek uključuju), naša zemlja je najuspješnija u regionu.

Naime, bh. klubovi su do sada igrali 16 utakmica i ostvarili pet pobjeda, dva remija i devet poraza. Osiguran je plasman u dva play-off-a, a sigurna je jedna grupna faza.

Hrvatski timovi su upisali četiri pobjede, šest remija i dva poraza. Osijek i Hajduk su se oprostili od Europe, dok je Rijeka ispala u play-off Konferencijske lige.

Srbija je i najlošija od ove tri zemlje. Ostvarene su tek dvije pobjede uz sedam poraza. Radnički 1923 i Vojvodina se okreću domaćem takmičenju, a Partizan nakon dva ispadanja ima još jednu šansu i to u play-offu Konfernecijske lige.

Dakle, po jedan play-off Konferencijske lige koji Hrvatska i Srbija imaju su proizašli iz ispadanja iz 3. pretkola Europske lige, dok je Zrinjski ostvario plasman u tu fazu takmičenja izbacivanjem Brava i Boteva u Konferencijskoj ligi.

Napomenimo da će plasmanom u novu rundu europskih takmičenja dva bh. kluba podebljati bankovne račune s milionskim iznosima, koji uključuju nagrade od UEFA-e za prolazak, ulaznice, TV prava i marketinški dio kolača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...