HELIKOPTERI OD JUTROS GASE POŽARE U KONJICU: Pomogao i pljusak koji je oko 15 sati zahvatio grad (VIDEO)

Oko 15 sati Konjic je zahvatio pljusak koji će pomoći u borbi protiv vatrene stihije, ali neće ugasiti požar. 

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2024  17. Avg. 2024

  • 0

Požar u rejonu Vrtaljice, koji je izbio prije dva dana, jutros su gasila dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o požaru koji je zahvatio borovu šumu, a širio se u više pravaca zbog vjetra koji je konstantno puhao, te je zbog velikih kosina terena požar bio nepristupačan za gašenje sa zemlje, piše Faktor.ba. 

Jutros od osam sati, dva helikoptera Oružanih snaga BiH su na terenu i djeluju u rejonu Vrtaljice i Zlatara. 

Oko 15 sati Konjic je zahvatio pljusak koji će pomoći u borbi protiv vatrene stihije, ali neće ugasiti požar.  

"Bit će potrebne dežure i u narednim danima", izjavio je za Radio Konjic Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica. "

Dva helikoptera su gasila požar na Vrtaljici u jutarnjim satima. Osim pripadnika PVJ Konjic i Protivpožarne jedinice "Šumarstvo" Prenj sa nama je i pet vatrogasaca iz Vogošće, a na terenu su i dobrovoljci, članovi gorskih službi, planinari, izviđači i građani. 

 "Teško je davati prognoze s obzirom na predhodna iskustva. Ugasimo požar, a on nakon nekoliko sati ponovo bukne. Ovdje se radi o suhoj borovoj šumi, žile su pune smole i znaju gorjeti danima i poslije jake kiše. Dat ćemo svoj maksimum, bićemo na terenu i nadamo se da ćemo iskontrolisati požar da se ne širi", izjavio je Hodžić. 

Sinoć od 18.34 sata aktivan je i požar koji je zahvatio borovu šumu na lokaciji Spiljanski most.  

Požar na području općine Kakanj na Ponijerima, na granici sa općinom Zavidovići, zahvaljujući djelovanju proteklih dana helikoptera OS BIH, vatrogasaca i pripadnika Šumarije Zeničko-dobojskog kantona, je ugašen. 

Trenutno se na lokalitetu nalaze pripadnici Šumarije koji nadgledaju požarište kako ne bi došlo do ponovnih požara. I Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara na više lokacija i uglavnom se radi o gašenju požara na travi i niskom rastinju. 

I Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara u šumama i na niskom rastinju. 

Na području općine Doboj Istok, 16. augusta dobivena je informaciju da je aktivan požar na lokalitetu MZ Stanić Rijeka, naselje Rudine, jačeg intenziteta, a isti se nalazi na entitetskoj granici razgraničenja sa općinom Doboj u bh. entitetu Republika Srpska. 

Zajedničkom intervencijom OSCZ Doboj Istok, DVD-a sa dva vozila i četiri vatrogasca i tri vozila sa šest vatrogasaca iz Doboja, koji koordinirano rade na terenu, uspjeli su požarište staviti pod kontrolu.

Gašenje znatno otežava situacija u mjestu Rudine gdje se smatra da ima zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS). Za sada nije potrebna pomoć, a smatraju da bi u toku dana požarište moglo biti i ugašeno, navode iz FUCZ-a. 

Na području općine Kladanj, požar na gradskoj deponiji otpada još uvijek je aktivan. Tokom jučerašnjeg dana radilo se na dovozu zemlje i ostalog posipnog materijala na požarište.

Sa jučerašnjim danom ugašena i zasuta površina je oko 80 posto od ukupne površine požarišta. Znatno je smanjena emisija dima koja ne bi trebala biti opasna po ljudsko zdravlje i okolinu. Plan je da se vlastitim sredstvima održava požarište. 

Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na lokaciji Barice. 

Požar je ugašen. I Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju otpada u kontejneru. 

Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je dvije intervencije od kojih su gašenje manje divlje deponije u Devetaku (požar ugašen) i ispomoć u gašenju deponije u Kladnju. 

Profesionalna vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, na lokalitetima Babići i Donja Lohinja. Požari su ugašeni.

I Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na lokalitetu Grivice.

Požar je ugašen. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tri intervencije na gašenju požara, gorjela je trava i vikendica.

Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 11.15 do 11.45 sati, u ul. Dr. Franje Tuđmana, gdje je došlo do trovanja plinom dvije osobe, koje su odvezene u KBC Mostar.

Intervenisala su dva vatrogasca s vozilom. Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 11 intervencija na gašenju niskog rastinja, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...