ŠTA ĆE SMISLITI DODIK I VIŠKOVIĆ: Finansije RS su u krizi, vlast traži žrtveno jagnje (VIDEO)

Nacionalna kocka je bačena. Ali ovaj put Milorad Dodik nije pobjednički pokupio sve žetone.

  • Politika

  • 17. Avg. 2024  

  • 1

Kako se bliže lokalni izbori, politički Gordijev čvor se sve više zapetljava. Finansije Republike Srpske su na dugom štapu, a punom parom se traži i žrtveno jagnje koje će da ponese odgovornost za lošu političko – ekonomsku situaciju. Da li će se strelica zaustaviti na Radovanu Viškoviću ili Zori Vidović?

Da li Milorad Dodik traži amnestiju i dogovara sa strancima povlačenje sa političke scene u BiH kako bi sačuvao kapital?!

Nacionalna kocka je bačena. Ali ovaj put Milorad Dodik nije pobjednički pokupio sve žetone. Ipak, ni žetoni više nisu bitni, prenosi BN televizija.

Poenta je pronaći siguran izlazak iz političkog kazina i zadržati prethodne žetone. Da li bi predsjednik SNSD – a mogao da nestane iz političkog života Republike Srpske nakon 20 godina i koja je cijena toga?

„Milorad Dodik pregovara sa nekim zemljama Evropske unije, prije svega sa diplomatama Hrvatske, Slovenije i Češke o mogućnostima povlačenja sa vlasti do Nove Godine, jer je svjesan da je njegovom nakaradnom sistemu došao kraj i da ne može da izdrži sve ove pritiske kojima je izložen. A zauzvrat traži garancije za sebe i svoju porodicu i imovinu da će ostati na slobodi. Da se neće postavljati pitanje odgovornosti i da imovina koju ima u inostranstvu će biti sigurna“, tvrdi Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Međunarodni brokeri su zatvorili sva vrata, domaći privrednici i bankari su na oprezu, sankcije su udarile sa svih strana, a budžet Republike Srpske je prenapregnut, pa se ni redovna servisiranja ne mogu ispoštovati. Sve to je sigurno uticalo na povlačenje Milorada Dodika i puzanje pred zapadnim zemljama, ali sada je kasno za to, smatraju analitičari.

 „Sigurno je da bi Dodik volio postići jedan takav dogovor, ali to više nije moguće, jer on gubi uticaj. Da je to uradio prije 5 godina, možda bi to međunarodna zajednica i prihvatila. Ali sada on svakim danom gubi podršku svih i u sve lošijoj finansijskoj situaciji je i on i Republika Srpska, pa nije baš u poziciji da može postizati bilo kakve sporazume“, smatra Ivana Marić.

Kupovinu političkog vremena Dodik bi mogao da obezbijedi starim metodama, prebacivanjem krivice na drugog. Nezvanične informacije govore da bi vatru ovaj put mogao da proguta Radovan Višković, da podnese ostavku ili da bude smijenjen. U oba slučaja, Vlada pada. Analitičari ocjenjuju da je taj scenario vrlo izvjesan, pa i najavljen. Politički i ekonomski duhovi su se previše uznemirili, pa su potrebne promjene.

„Da li je bio vidovit ili je unaprijed znao, ali poslije prošlih lokalnih izbora Dodik je rekao da je Viškoviću oročen mandat na dvije godine. Te dvije godine sada ističu nakon ovih izbora. Dakle ako ćemo vjerovati Dodiku, slijedi rekonstrukcija Vlade. Ali prateći svakako političku situaciju, slijede neke promjene sigurno da bi se smirila njavnost, tako da će doći do neke prekompozicije“, kaže Mladen Bubonjić, komunikolog.

 „Sigurno je da on neće priznati krivicu, niti on niti članovi njegove porodice, i da će žrtveno janje biti neko od njegovih bliskih saradnika. E sad vidjećemo da li će oni na to pristati, da li će se izvući i za koje pare će to uraditi?, pita Ivana Marić, politički analitičar.

Ipak, sve te promjene su predstava za javnost i kupovina vremena koje sve jače curi, smatra Bubonjić.

„Sve je kozmetika, i izbori, i sistem vrijednosti, i društvo, i da bi se nešto promijenilo, mora da se mijenja suština. Čka i kada dođe na izborima do, uslovno rečeno, nekih promjena, to su sve kozmetičke promjene. A tek promjene i prekompozicija unutar vlasti, to su tek kozmetičke promjene“, objašnjava Bubonjić.

Da je Milorad Dodik došao do zida, to je jasno kao dan. Čak više nema u javnosti ni ispraznih priča o secesiji, otcjepljenju, referendumu. Nije preostao više nijedan nacionalni kec koji bi se mogao izvući iz rukava. A ni finansijski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...