PA OVO NIGDJE NEMA, VIŠKOVIĆ KAO IZ VRTIĆA: "Pronašli smo strane kreditore, nećemo da vam kažemo gdje" (VIDEO)

Višković ništa ne priča jer ne želi da ugrozi cjelokupan posao

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2024  

  • 0

Vlada Republike se danas zadužila za 22 miliona maraka, umjesto planiranih 10 miliona. Očigledno je da novca nema, jer je na aukciji trezorskih zapisa prihvaćena svaka ponuda. Takođe, Vlada Republike Srpske je zakazala i novo zaduženje, ponovo za 10 miliona maraka...Višković tvrdi da su pronašli i strane kreditore, ali neće da otkrije detalje o tome, prenosi BN televizija.

Dvije finansijske šokantne informacije o novim zaduženjima na domažem tržištu stižu u istom danu kada je predsjednik Vlade RS, po ko zna koji put, rekao kako je RS našla strane kreditore, ali ne želi da otkrije detalje kako ne bi ugrozio posao.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske danas su imali pune ruke posla. Iako je aukcijom trezorskih zapisa planirano zaduženje od 10 miliona maraka, u Vladu su izgleda objeručke prihvatili sve pristigle ponude, pa se zadužili za nevjerovatnih 22 miliona.

Ono što je još šokantnije je da ni to nije bilo dovoljno, pa su u istom danu zakazali još jedno zaduženje, putem obveznica za 10 miliona maraka i to već u prvim danima septembra.

Ipak, kontradiktornih izjava od premijera ne manjka ni danas.

Radovan Višković tvrdi da je budžet stabilan, i po ko zna koji put, obećava novac od stranih kreditora.

„Jesu pronađeni? - Ko su? - Ne mogu da vam kažem i neću da vam kažem da ne bih ugrozio ono što radim. A budžet, ja bih volio da me obavijestite onog momenta kad bude nešto zakasnilo. Mi redovno servisiramo svoje obaveze.“, rekao je Radovan Višković.

Radovan Višković i Milorad Dodik se izgleda nisu dobro konsultovali oko davanja izjava, pa se sada ne može znati ko govori istinu, s obzirom da je predsjednik Republike Srpske priznao prije nekoliko dana da imaju probleme na međunarodnom finansijskom tržištu.

Nažalost, tihim sankcijama Sjedinjenih američkih država, blokirane su neke finansijske operacije Vlade RS na domaćem i međunarodnom tržištu. Provode nasilnu politiku eliminacije.“, poručio je Dodik  prije nekoliko dana.

Stručnjaci poručuju da je zaduživanje na domaćem tržištu jedino što im je preostalo, jer koliko god se najavljivali strani kreditori, njih nema.

"Teškoće su velike, vidimo sa budžetom i isplatama. Jer po planu Vlada mora da se zaduži na berzama 800 miliona. Nešto pokušavaju na domaćoj berzi, u smislu zaduživanja i testiranja tržišta od strane Vlade.“, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

"U drugoj polovini dolazimo u situaciju da će biti upitna likvidnost, plate sve...Jer je budžet očigledno šupalj. Mislim da je problem i što su oni drugo vremena izbjegavali da se suoče sa sankcijama. Dok su se oni pravdali i govorili kako nisu krivi, prošlo je previše vremena i pukla je bruka na sve strane.“, kaže novinarka Andrijana Pisarević.

Vlada Republike Srpske je prošle godine donijela odluku prema kojoj je u ovoj planirano dugoročno zaduživanje od blizu milijardu maraka. Od toga 810 miliona maraka na stranom tržištu.

Ali sankcije su očigledno urodile plodom.

Republika Srpska je u ekonomskoj izolaciji zbog čega je strani kreditori zaobilaze. Kako ekonomski stručnjaci tvrde, Vladu RS, u više navrata, spasila je Srbija kupovinom obveznica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...