SVE VEĆA NERVOZA DODIKOVOG REŽIMA, A NOVCA NEMA: Ministarstvo finansija RS krivi medije zato što kasni sa isplatama

Iznijeli su i podatak da je najveća plata u ovoj agenciji lani iznosila 3.300 KM, a minimalna 1.300 KM. Prosječne plate, kažu, u 2023. godini su bile 2.530 KM.

  • Ekonomija

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

Ministarstvo finansija RS danas je Razvojnoj agenciji RS, čiji radnici dva i po mjeseca nisu primili plate, uplatilo 100.000 maraka, a zatim poslalo saopštenje u kojem je medije koji su o ovom problemu pisali optužilo da „nekorektno pišu“, piše CAPITAL.

Portal CAPITAL objavio je prije dva dana da su Radnici Razvojne agencije RS dva mjeseca bez plate i da im Vlada ne isplaćuje grant iz budžeta.

Tada smo pokušali da dobijemo i komentar ministarke finansija Zore Vidović, ali se nije javila na telefon.

Ipak, danas, dva dana kasnije, iz Ministarstva finansija stiže saopštenje u kojem se tvrdi da budžet RS ispunjava obaveze prema Razvojnoj agenciji RS kada je u pitanju isplata transfera, a da je pisanje pojedinih medija nekorektno.

U saopštenju navode i da je Razvojna agencija RS samostalno pravno lice i neprofitna organizacija koja se dijelom finansira iz transfera budžeta RS.

„U ovoj godini je Razvojnoj agenciji iz budžeta isplaćen transfer u iznosu od 410.000 KM. Ministarstvo finansija nema zakonskog osnova da utiče na šta će ta sredstva biti utrošena, da li će sredstva biti utrošena za plate ili druge materijalne troškove“, navodi se u saopštenju.

Međutim, u Ministarstvu su zaboravili reći da su u taj iznos uračunali i 100.000 koje su danas, dakle nakon našeg pisanja uplatili, kao i da je u tih 410.000 i dug iz prošle godine.

U Ministarstvu dalje navode da su ukupni prihodi Razvojne agencije RS za 2023. godinu bili 715.637 KM, dok je za plate isplaćeno 689.608 KM.

Iznijeli su i podatak da je najveća plata u ovoj agenciji lani iznosila 3.300 KM, a minimalna 1.300 KM. Prosječne plate, kažu, u 2023. godini su bile 2.530 KM.

„Osim ličnih primanja, ova agencija isplaćuje po zaposlenom 82 KM dobrovoljnog penzijskog osiguranja, što je daleko više nego što se isplaćuje za ostale budžetske korisnike. Ministarstvo finansija redovno isplaćuje plate svim budžetskim korisnicima u RS i ta redovnost će se zadržati i ubuduće“, navode iz Ministarstva.

CAPITAL saznaje da su radnici ove Agencije juče pisali Ministarstvu finansija RS, a u dopisu su upozorili na ozbiljno stanje i tražili hitno rješavanje njihove finansijske situacije.

Direktor Agencije Marinko Đukić ni danas nije odgovarao na naše pozive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...