TRUMP O NASTUPU IMANE KHELIF: "Muškarce ćemo držati podalje od ženskog sporta"

Osudio je nastup Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Tajvana, koje su osvojile zlata u ženskoj konkurenciji.

  • Sport

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se na bokserski turnir na Olimpijskim igrama u Parizu.

Osudio je nastup Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Tajvana, koje su osvojile zlata u ženskoj konkurenciji.

Trump je na predizbornom skupu u Pennsylvaniji obećao da će "muškarce držati podalje od ženskog sporta".

Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) lani je zabranila Khelif i Lin da nastupe na svjetskom bokserskomprvenstvu. "Dokazano je da imaju XY kromosome", objasnili su tada iz IBA-e.

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor donio je drugačiju odluku i dopustio im je da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu.

Trump u svom govoru nije poimence spomenuo Khelif i Lin, ali je upozorio da su se na Olimpijskim igrama takmičile "dvije osobe koje su promijenile spol". "Bili su muškarci. Postali su žene i takmiče se u boksu", naglasio je Trump.

Dodao je kako je donesena "luda" odluka da se Khelif i Lin dopusti nastup u ženskoj konkurenciji. "To je tako ponižavajuće za žene", istaknuo je. Trump je i ranije Khelif nazivao muškarcem, piše Associated Press.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...