KAKVA BLAMAŽA U JAVNOSTI: Nakon što je Marić ismijala poziv reisa za učenje Kišne dove, Naša stranka stala iza nje, pri tome "fulili" ime reisa?

Njena objava je izazvala buru komentara, nakon čega je danas Naša stranka uputila saopćenje za javnost u kojem "osuđuju napad na slobodu govora". 

  • Politika

  • 18. Avg. 2024  18. Avg. 2024

  • 0

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prekjučer je saopćila instrukciju reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića svim hatibima u našoj zemlji kojom im je preporučio da sa džematlijama prouče Kišnu dovu. 

Ovaj poziv odlučila je potom na društvenim mrežama ismijati Ivana Marić, koja se predstavlja kao "nezavisna analitičarka", a svojevremeno je bila i prijedlog Naše stranke za kandidatkinju za dogradonačelnicu Sarajeva. 

"Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel! Kud se toga nismo sjetili prije ovih vrućina", napisala je Marić.  

Njena objava je izazvala buru komentara, nakon čega je danas Naša stranka uputila saopćenje za javnost u kojem "osuđuju napad na slobodu govora". 

Oštro osuđujemo govor mržnje upućen Ivani Marić i hajku koja je protiv nje pokrenuta zbog statusa u kojem šaljivo komentira poziv reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića vjernicima da uče kišnu dovu. 

Posebno osuđujemo političare koji su svojim stavovima doprinijeli atmosferi linča. Političari, ako već nemaju hrabrosti štititi slobodu govora, onda bi trebali o tome šutjeti, a nikako podgrijavati negativne tenzije prema bilo kome. 

Duboko smo svjesni da ironija iskazana prema bilo kojoj vjerskoj pojavi kod vjernika može izazvati negativna osjećanja, ali se borimo za društvo u kojem ta činjenica ne smije ni kod kog izazivati strah da svoj stav o vjeri iznosi javno čak i ako on nije po mjeri vjernika. Jednako kao što smo za potpuno otvoreno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja - piše u saopćenju, kojeg je objavila Fena. 

Nakon što smo objavili da su pogriješili ime reisu-l-uleme, naknadno su uputili ispravku saopćenja pa su umjesto ranijeg reisa Mustafe ef. Cerića naveli ime sadašnjeg reisa Huseina Kavazovića, prenosi Faktor.ba.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...