IVANA MARIĆ PODIGLA BURU I PODIJELILA NS I NiP: Jedni je brane, a drugi kritikuju jer je ismijala poziv na molitvu za kišu

"Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel!", napisala je Ivana Marić uz fotografiju vijesti o preporuci za učenje kišne dove.

  • Vijesti

  • 18. Avg. 2024  18. Avg. 2024

  • 4

Nakon što je politička analitičarka Ivana Marić ismijala poziv koji je reisul-ulema Husein efendija Kavazović uputio vjernicima da upute kišnu dovu, došlo je do brojnih reakcija kako na društvenim mrežama, ali su se reagovale i političke stranke.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćila je na osnovu instrukcije reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića svim hatibima (efendijama koje drže hutbu) preporuku da u petak s džematlijama prouče kišnu dovu (vjersku molitvu za kišu).

Ovu vijest su prenijeli i mediji u Bosni i Hercegovini, a politička analitičarka Ivana Marić je iskoristila to kao osnovu da uputi komentar kojeg su mnogi korisnici društvenih mreža ocijenili kao uvredljivim i pokušaj ismijavanja vjere.

"Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel!", napisala je Ivana Marić uz fotografiju vijesti o preporuci za učenje kišne dove.

NE BAVI SE REIS RJEŠAVANJEM KLIMATSKIH PROMJENA

Svakako treba podvući da se reisul-ulema nije bavio rješavanjem klimatskih promjena niti je nudio ideje u vezi ovog fenomena i da je poruka bila usmjerena isključivo prema vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Poruka Ivane Marić je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama, a iz Naše stranke su reagovali na "osuđujući napad na slobodu govora", ne dajući niti jedan primjer napada na Marić.

"Oštro osuđujemo govor mržnje upućen Ivani Marić i hajku koja je protiv nje pokrenuta zbog statusa u kojem šaljivo komentira poziv reisu-l-uleme Huseina Kavazovića vjernicima da uče kišnu dovu. Posebno osuđujemo političare koji su svojim stavovima doprinijeli atmosferi linča. Političari, ako već nemaju hrabrosti štititi slobodu govora, onda bi trebali o tome šutjeti, a nikako podgrijavati negativne tenzije prema bilo kome", naveli su iz Naše stranke.

Kazali da su duboko svjesni da ironija iskazana prema bilo kojoj vjerskoj pojavi kod vjernika može izazvati negativna osjećanja, ali da "se borimo za društvo u kojem ta činjenica ne smije ni kod kog izazivati strah da svoj stav o vjeri iznosi javno čak i ako on nije po mjeri vjernika. Jednako kao što smo za potpuno otvoreno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja".

Upravo je u najvećoj mjeri tako i bilo, ljudi su nakon izjave Marić uglavnom iskazivali svoje vjerske stavove i kritikovali njen stav, što je također sloboda govora, dok god ne zalazi u govor mržnje i prijetnje.

S druge strane je došla reakcija koalicionog partnera iz Trojke Naroda i pravde, u kojoj su rekli da istupi u kojima se vrijeđaju vjerska osjećanja jesu za osudu.

"Povodom istupa Ivane Marić u kojima grubo vrijeđa i ismijava se određenim praksama vjernika, kao i određenih reakcija ovim povodom, Narod i Pravda odbacuje pristup vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja bilo čijih vjerskih osjećanja i uvjerenja. Ponosni smo da smo i u najtežim vremenima u periodu agresije na Republiku BiH na svim slobodnim teritorijama sačuvali multikulturalnost, vjerske objekte i učinili mogućim da svi iskažu svoja uvjerenja i prakse. To je naše zajedničko bogatstvo u Bosni i Hercegovini. Zato sebi uzimamo za pravo da i Ivani Marić i sličnima poručimo da ne vrijeđate vjerska osjećanja i poglavare vjerskih zajednica time narušavajući temelje suživota i izazivajući razdor i netrpeljivost", poručili su iz Narod i pravde.

ŠTA JE KIŠNA DOVA?

Iz Naroda i pravde su naveli da dove (molitve) za kišu su nešto što je prepoznato u vjerskoj tradiciji ne samo muslimana na ovim prostorima već i drugih, prvenstveno kršćana.

"Ismijavanje, vrijeđanje i omalovažavanje takvih praksi i poglavara vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sigurno ne predstavlja doprinos razumijevanju, uvažavanju i međusobnom poštovanju. Zato, još jednom, s gnušanjem odbacujemo ovakav istup. Sloboda svakog od nas ograničena je slobodom drugih ljudi, a samo nedorasle osobe željne pažnje će se ismijavati i vrijeđati bilo čije prakse i vjerovanja. Podsjećamo da i Krivični zakon jasno propisuje da je izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo zakonom. Reakcije vjernika, među kojima nisu samo muslimani, jasno su pokazale da ovakvi istupi dovode do uznemirenja, razdora i netrpeljivosti", poručuju iz Naroda i pravde.

Zaključili su da Narod i pravda, ulazeći u različite programske koalicije, opredijeljena je za izgradnju Bosne i Hercegovine uz međusobno poštovanje i uvažavanje svih. Vjerske slobode i prakse zagarantirane su Ustavom i zakonima, a izazivanje razdora i netrpeljivosti je kažnjivo.

"U svom djelovanju nastavit ćemo štititi i unapređivati osnovne vjerske slobode", rekli su, prenosi Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...