SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Zvaničnik NATO saopštio Vučiću šta Alijansa očekuje od Srbije

Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbjednost na Kosovu. NATO očekuje da Srbija pomogne da se obezbijedi puna odgovornost za nasilne akte u maju i septembru“, napisao je Ruge u objavi na Twitteru, prenosi Danas.

  • Regija

  • 21. Avg. 2024  

  • 0

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Boris Ruge oglasio se poslije jutrošnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Dobra razmjena sa predsjednikom Vučićem o odnosima NATO-a i Srbije za koje se nadamo da će se produbiti.

Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbjednost na Kosovu. NATO očekuje da Srbija pomogne da se obezbijedi puna odgovornost za nasilne akte u maju i septembru“, napisao je Ruge u objavi na Twitteru, prenosi Danas.

Ruge je prethodno boravio na Kosovu i razgovarao sa predsjednicom Vjosom Osmani.

„NATO je ponosan što je obezbijedio sigurno i bezbjedno okruženje za sve na Kosovu već 25 godina. Danas smo predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ja sagledali ono što je postignuto. Na mostu preko Ibra, podvukao sam stav NATO-a da odluke moraju da se donose kroz dijalog i na koordinisan način“, napisao je u objavi Ruge nakon sastanka u Prištini.

Pod nasilnim aktom u maju misli se na nemire iz 2023. u kojima su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a, zbog ulaska albanskih gradonačelnika u prostorije lokalnih samouprava sa srpskom većinom, poslije aprilskih izbora te godine, na kojima je izlaznost bila blizu tri posto, odnosno srpska zajednica ih je bojkotovala.

U septembru iste godine se odigrao teroristički akt kada je naoružana grupa Milana Radoičića kod manastira Banjska napala kosovsku policiju, a tom prilikom poginuo je jedan kosovski policajac i četvorica Srba.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...