DENIS AVDAGIĆ ZA "SB" O POSJETI ŠEFA CIA-e: "Dodikova reakcija je bila prirodna, kada u društvo dođe neko jači on mu se prikloni - odnos SAD prema BiH se neće mijenjati i ako Trump pobijedi"

"Ne bih se čudio da je na sastancima poslana poruka kako je apsolutno nebitno ko će biti novi predsjednik SAD-a. Ako je takva poruka poslana ona je imala određen efekt i zato je današnji sastanak Aleksandra Vučića i Dodika u Beogradu rezultat upravo ove posjete", kaže za "Slobodnu Bosnu" vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

  • Politika

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Willam Joseph Burns, direktor CIA-e, najmoćnije obavještajne agencije prije dva dana stigao je u iznenadnu posjetu Bosni i Hercegovini na sastanak s članovima Predsjedništva BiH, te ministrom vanjskih poslova naše zemlje Elmedinon Konakovićem i šefom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almirom Džuvom.

Nakon sastanaka nije bilo zvaničnih saopštenja za javnost, ali su njegovi učesnici kazali kako je jedna od tema razgovora bila secesionistička retorika Milorada Dodika. Zanimljivo, i sam Dodik je nakon informacije o ovoj posjeti rekao da vlasti RS-a nikada nisu dovodile u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Dodik se u svojoj reakciji na mreži X čak malo nemušto pravio naivan govoreći kako je posjeta direktora CIA dobra, jer je „borba protiv terorizma zajednička obaveza cijelog slobodnog svijeta“ želeći time, valjda, poručiti kako posjeta nema direktnu vezu s njegovom secesionističkom retorikom zbog koje se čitava njegova porodica, brojni političari iz njegovog okruženja, kao i kompanije koje imaju bilo kakve veze s njim stavljene na američku crnu listu i pod žestoke sankcije.

CIA IMA DUBINSKU SLIKU

Vanjskopolitički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić za „Slobodnu Bosnu“ je rekao kako se ne može očekivati da State Department ima sve insajderske informacije o stanju BiH, regionu, ali i o bilo kojem drugom dijelu svijeta na onoj razini koju ima CIA koja se ozbiljno bavi cijelom planetom Zemljom.

"CIA ima dubinsku sliku događaja koje političke strukture nemaju. Da to ima efekta vidjeli smo nakon ove posjete i Dodikove izjave. Ja, kao i ostatak javnosti nemam točne informacije o tome što je rečeno na sastanku, a vjerujem da se ni njegovi sudionici neće usuditi da prenose o čemu se govorilo. Međutim, očito je da je sam Burnsov dolazak sam po sebi jedna određena poruka, kao i njegov odlazak poslije u Beograd.

Ova američka administracija nije zaboravila svoje obaveze i predanost ovom dijelu svijeta i to pokazuju, ali dolazak šefa CIA-e nije samo poruke ove administracije, nego je poruka kontinuiteta i ne bih se čudio da je na sastancima poslana poruka kako je apsolutno nebitno ko će biti novi predsjednik SAD-a. Ako je takva poruka poslana ona je imala određen efekt i zato je današnji sastanak Aleksandra Vučića i Dodika u Beogradu rezultat upravo ove posjete", kaže Avdagić.

U nastavku komentara i našeg razgovora Avdagić ističe da je posjeta Willama Burnsa dobra za sve stanovnike BiH, ali i šire za region i Evropu.

"Ipak, ovdje bih dodao da se mi nažalost stalno vrtimo oko bazičnih stvari – mir i sigurnost umjesto da se bavimo stvarima koje bi nam zaista trebale biti bitne, a to su eurointegracije i napredovanje. Igrom slučaja, danas su Vučić i Dodik pričali o, kako oni kažu, ekonomskoj suradnji i takvim projektima. Ako je to zaista tako onda je to sjajno i mi analitičari ćemo izgubiti posao. Šalu na stranu, mislim da se u regiji jako preuveličala mogućnost dolaska Donalda Trumpa na vlast i njegovog utjecaja na regiju i ono što će se i geopolitičkom smislu događati. Mislim da oni koji su mislili da će se to tako izgledati polagano dobijaju poruke iz SAD-a da to tako ipak neće biti. Uostalom, pitanje da li će Trump uopće doći na vlast“, rekao nam je Avdagić.

Zanimljiva je bila šutnja Dodikovih političara nakon dolaska direktora CIA-a, kao i njegova izjava koja je u potpunoj suprotnosti s onim što je govorio u proteklim mjesecima.

PRIRODNA REAKCIJA

"Dodikova reakcija je bila prilično prirodna. Kada jači nastupi, dođe u društvo onda se mu se priklonite. Dodik je zapravo dobio onome čemu je sklon, a to je da dobije da naleti na jačeg od sebe. Meni je ovdje jedino sporno to da li je moguće da je Dodik bio toliko naivan ili da ima tako loše savjetnike da nije shvatio gdje ide. Mislim da on i njegova obitelj proživljavaju nešto što nije jednostavno. Američke sankcije nisu jednostavne, na njih se puno lakše dođe nego što se s njih skida, a svi koji su se na njima našli dobro znaju koliko je to problematičan postupak. Dobar dio političara ne razumije koliko im te sankcije mogu otežati život, a posebno im može otežati život onog momenta kada siđu s funkcija, jer im tada neće nitko neće htjeti pomagati“, rekao nam je Avdagić.

Da li će Dodik poslije Burnsove posjete BiH promijeniti retoriku? Hoće li postati kooperativan? Da li će BiH konačno brže krenuti prema eurointegracijama i hoće li se Dodik i njegova porodica/društvo moći ikada skinuti s američkih sankcija? Na ta pitanja ćemo odgovore dobijati u narednom periodu, u vrlo bliskoj budućnosti...

"Ne počne li Dodik tražiti rješenje za skidanje sa sankcija ni njemu ni drugima koji su pod sankcijama se ne piše dobro, jer će imati puno problema u životu, a jedina solucija će im biti da kao Miloševići odu u Rusiju, ako je to život koji si žele ili visoka visoka razina kooperativnosti, suradnja i 'pranja' samog sebe i svojih bližnjih, što također, nije jednostavno. Svi žele živjeti u Evropi, ne znam kome je do života u Moskvi“, kaže za "SB" vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...