VANJSKOPOLITIČKI ANALITIČAR DENIS AVDAGIĆ ZA "SB": "Oni koji se nadaju da će se dolaskom Trumpa na vlast riješiti sankcija jako griješe, Bidenovom pobjedom platiće politički ceh svojih želja!"

Kako koji kandidat stoji biće poznato nakon prve naredne ankete, a ono što je bitno i što će također moći utjecati na mišljenje birača je, što bi rekli Amerikanci, background priče o neuspjelom atentatu.

  • Politika

  • 15. Jul. 2024  15. Jul. 2024

"Neuspjeli atentat na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i republikanskog kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima u toj zemlji ne mora biti presudni momenat“, rekao je za "Slobodnu Bosnu" vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Kako koji kandidat stoji biće poznato nakon prve naredne ankete, a ono što je bitno i što će također moći utjecati na mišljenje birača je, što bi rekli Amerikanci, background priče o neuspjelom atentatu.

"Postoje svakako elementi koji mogu utjecati na to koliko će ovaj događaj biti kapitalan za same izbore. Zasad je poznato da je atentat izveo registrirani republikanac. To je već jedan dodatni element koji oslabljuje kapital onih koji bi da atentat iskoriste za prikupljanje glasova. Drugo je pitanje da li je atentator član organizacije ljubitelja oružja.

Bilo je i ranije momenata koji su utjecali na javno mnijenje, a jedan od njih je debata. Ne treba zaboraviti ni presudu sinu Joe Bidena i njegovu izjavu da ga neće pomilovati. To je snažno odjeknulo među biračima koji su se zapitali kakav bi odgovor bio u slučaju presude Trumpu. Ništa još nije gotovo iako je ovo jedan dramatičan trenutak. Ovaj događaj je republikancima bitan za motiviranje njihovih birača i to žele maksimizirati dodatno optužujući Bidena.

Međutim, ako se pokaže nešto sasvim suprotno od njihovih optužbi to će jako umanjiti snagu njihovih argumenata koje su namjeravali iskoristiti s atentatom“, kaže Avdagić.

"TRUMP JE GENIJALAN U KOMUNIKACIJI"

Prizori ranjenog Trumpa, a posebno njegova reakcija nakon atentata, prema riječima našeg sagovornika, pokazuje njegovu genijalnost u komunikaciji i prezentacijskim vještinama u stilu „ništa mi ne možete“.

Avdagić kaže da je u ovoj situaciji potpuno nebitno koga bi demokrata postavile za kandidata umjesto Bidena. Od svakog od tih kandidata Trump stoji bolje.

„Bidenovo povlačenje nijednog trenutka nije bilo realno. Sam Biden je rekao da bi se povukao ako bi se u anketama pokazalo da postoji neko ko bi mogao pobijediti Trumpa. Ja Bidenu vjerujem. Upoznao sam ga prije 12 godina u Chicagu. S obzirom na njegov politički i moralni opus mislim da mu se može vjerovati.

S druge strane od Trumpa nikada ne bismo dobili slične izjave. Biden i Trump su dvije dijametralno suprotne ličnosti, ali kada bi se Biden i povukao najizglednija kandidatkinja bi bila Kamala Harris, a kada bi se na to odlučio i povukao se Harris bi automatski postala predsjednica i s tim kapitalom bi išla u predsjedničku trku. No, po mom mišljenju to su malo razvučena nagađanja i vidi se koliko se Biden bori. Najveću štetu mu nanose oni koji ga stalno pozivaju na povlačenje“, tvrdi Avdagić.

Avdagića smo pitali šta lokalne i regionalne autokrate poput Dodika, Vučića, Orbana i Putina mogu dobiti eventualnom Trumpovom pobjedom.

"Veći dio pobrojanih je otvoreno iskazao podršku Trumpu, jer se nadaju da on učini nešto što će njima pomoći. U kontekstu Vučića i Dodika to je potpuno razbijanje zapadnog svijeta i Evropske unije kako bi oni mogli reći da su bili u pravu. Za njih će biti porazno ako im se ne ostvare želje, a onda bi moralo doći vrijeme da politički plate ceh svojih želja.

UKRAJINA BI MOGLA BITI U JOŠ VEĆEM PROBLEMU

Što se tiče Dodika, sankcija i crne liste treba znati da se one prilično lako i brzo uvode, ali da se s njih teško skida. Morali bi se dobro potruditi i da u SAD-u nekoga izlobiraju da se sankcije ukinu. Koliko god uloga predsjednika SAD jaka ona nije apsolutna.

To je i dalje demokratski sustav i stvari tamo ne idu tako jednostavno. Oni koji se nadaju da će se dolaskom Trumpa na vlast riješiti sankcija jako griješe.

Problematično bi moglo biti  njegovo promišljanje prema Ukrajini i što znači njegov plan o zaustavljanju rata u jednom danu. Konsekvence toga bi vjerovatno bio gubitak teritorije za Ukrajinu. To bi narušilo Evropu i njenu sigurnost, jer nema nikakvih garancija da će Putin stati, što znači da Ukrajinci nemaju nikakvih garancija za svoju državu.

Tu bi bilo kaosa, a što se tiče naše regije ovdje je glavno pitanje sigurnosnog interesa Amerike prema regiji, da li će ono i dalje postojati i što ako ga nema“, zaključuje Avdagić.

Osim ishoda predsjedničkih izbora bit će vrlo bitno vidjeti kojim bi se ljudima na ključnim pozicijama okružio Donald Trump, ukoliko pobijedi, a tu je najvažnija pozicija savjetnika za nacionalnu sigurnost...

(D. Omeragić)

Vezane vijesti

trenutak ...