POTVRĐENO NA VIŠE STRANA: Izraelski zahtjev da zadrži vojsku u Gazi blokira pregovore o primirju

Izrael trenutno kontroliše ovaj koridor, što mu omogućava nadzor nad granicom Gaze s Egiptom, jedinim prelazom koji ne graniči s Izraelom. Hamas smatra da je Izrael u posljednjem trenutku promijenio uslove, strahujući da će svaki ustupak rezultirati dodatnim zahtjevima.

  • Svijet

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Razlike u vezi s budućim vojnim prisustvom Izraela u Gazi i puštanjem palestinskih zatvorenika koče postizanje prekida vatre i dogovora o taocima, Reutersu je kazalo deset izvora upućenih u pregovore kojima posreduju SAD.

Izvori, uključujući dva zvaničnika Hamasa i tri zapadna diplomata, kažu da su neslaganja nastala zbog novih zahtjeva koje je Izrael uveo nakon što je Hamas prihvatio prijedlog prekida vatre koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio u maju. Hamas je posebno zabrinut zbog zahtjeva da izraelske trupe ostanu raspoređene duž Netzarim koridora, područja koje sprječava slobodno kretanje Palestinaca između sjeverne i južne Gaze, kao i uskog graničnog pojasa između Gaze i Egipta poznatog kao Filadelfijski koridor.

Izrael trenutno kontroliše ovaj koridor, što mu omogućava nadzor nad granicom Gaze s Egiptom, jedinim prelazom koji ne graniči s Izraelom. Hamas smatra da je Izrael u posljednjem trenutku promijenio uslove, strahujući da će svaki ustupak rezultirati dodatnim zahtjevima. U saopštenju, Hamas je pozvao posrednike da se drže prethodno dogovorenog okvira iz jula, umjesto da započinju nove pregovore.

Naredna runda pregovora očekuje se uskoro u Kairu, a prisustvovat će ključni pregovarači iz SAD-a, Izraela, Katara i Egipta. Glavne tačke spora su izraelska vojna prisutnost duž koridora i puštanje palestinskih zatvorenika, pri čemu Izrael insistira na deportaciji nekih zatvorenika u inostranstvo. Egipat se protivi prisustvu izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru, dok Hamas odbija prihvatiti trenutni američko-izraelski prijedlog, navodi se u Reutersovom tekstu.

Iako postoje nesuglasice, čini se da su obje strane spremne nastaviti pregovore, s ciljem okončanja izraelske kampanje u Gazi koja traje već deset mjeseci i vraćanja preostalih talaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...