HAOS NA CRVENOM MORU: Huti raketirali naftni tanker, navodno je bio izraelski

"Potencijalno izlijevanje moglo bi dovesti do katastrofalnih posljedica za morski okoliš u regiji", rekla je uprava za luke i slobodne zone Džibutija u objavi na društvenoj mreži X u petak.

  • Svijet

  • 24. Avg. 2024  

  • 0

Tri su požara planula na naftnom tankeru koji plovi pod grčkom zastavom u Crvenom moru, saopćio je Pomorski trgovački odjel Velike Britanije.

Huti su objavili da su napali naftni tanker Sounion kao dio njihove 10-mjesečne kampanje protiv komercijalnog brodarstva kako bi podržali Palestince u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Huti su prvi put oštetili tanker u srijedu ponovljenim napadima koji su uzrokovali požar i gubitak snage motora. Evropski ratni brod kasnije je spasio svoju posadu od 25 članova. Brod bez posade bio je usidren između Jemena i Eritreje, rekao je Reutersu u četvrtak pomorski sigurnosni izvor.

Huti su se pohvalili napadom videom na društvenim mrežama.

Oštećeni tanker, koji prevozi 150.000 metričkih tona sirove nafte, predstavlja opasnost za okoliš, saopćila je pomorska misija EU-a Aspides na Crvenom moru.

"Potencijalno izlijevanje moglo bi dovesti do katastrofalnih posljedica za morski okoliš u regiji", rekla je uprava za luke i slobodne zone Džibutija u objavi na društvenoj mreži X u petak.

Najveće zabilježeno izlijevanje s broda bilo je 1979. godine, kada je oko 287.000 tona nafte iscurilo iz Atlantic Empress nakon što se sudario s drugim brodom za prijevoz sirove nafte u Karipskom moru kod obale Tobaga tijekom oluje, prema Međunarodnoj federaciji vlasnika tankera za onečišćenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...